Patří k nejpopulárnějším záporákům filmového plátna. A úspěch snímku MEG: Monstrum z hlubin ukazuje, že se američtí diváci zkrátka nebezpečných žraloků nikdy nenabaží.

z filmu Tlumočník
Češi volí kandidáta na Oscara. Slováci posílají Tlumočníka

Za první víkend v severoamerických kinech si béčkový snímek s několika slavnými herci vysloužil více než 44,5 milionu dolarů, čímž o téměř 25 milionů pokořil další akční jízdu Mission: Impossible 6. Před žraločím útokem se zkrátka musel sklonit i Tom Cruise!

A není to zdaleka poprvé, kdy se stal žraločí snímek fenoménem.

Zdroj: Youtube

Čelisti dál vládnou

Nejslavnějším katastrofickým snímkem, v němž se lidé děsí byť jen svléknout do bikin, asi již navždy zůstanou Čelisti Stevena Spielberga. Snímek z roku 1975 se stal prvním filmem historie, jehož tržby v amerických kinech překročily částku 100 milionů dolarů.

Při zohlednění inflace a růstu cen vstupenek by to dnes představovalo podle specializovaného serveru Boxofficemojo.com částku téměř 1,2 miliardy dolarů. Čelisti tak jsou podle serveru sedmým komerčně nejúspěšnějším filmem všech dob.

Zpěvačka Whitney Houston.
Whitney v kině: Fakta o jednom pádu

Na žralocích a děsu z nich se pak snažili vydělat i mnohem slabší režiséři. Čelisti následovala tři pokračování, z nichž již žádné nedosáhlo kvalit ani komerčního úspěchu Spielbergova snímku.

U kritiků se žraločí snímky většinou netěší velké oblibě, protože většina tvůrců sází na kýble krve a zbytečně naturalistické scény. Uspěl až španělský filmař Jaume Collet-Serra se svým snímkem Mělčiny (2016).

Bláznivé žraločí tornádo

U diváků ale občas nějaký žraločí zabiják zabodoval. Připomenout můžeme Útok z hlubin z roku 1999, který uspěl i u českých diváků.

Největším žraločím fenoménem se však poněkud překvapivě stala bláznivá žraločí parodie Žralokonádo (českým divákům známá i pod originálním názvem Sharknado), která vznikla rovnou pro televizi. Výchozí premisa je zcela šílená: obří bouře a následné tornádo vzedme vodu z oceánu včetně krvelačných žraloků. A jak se vítr řítí krajinou, žraloci zabíjejí jednoho Američana za druhým. Můžete si o tom myslet cokoli, ale snímek měl neuvěřitelný úspěch a dodneška vzniklo již šest dílů, přečemž nejnovější bude mít premiéru 19. srpna.

Ha Thanh Špetlíková a David Novotný
Kdo zabil Miss Hanoi? Velká šance pro vietnamskou herečku