Vévodí jí nový film mistra výtvarné i bizarní podívané Tima Burtona nazvaný Big Eyes, který nabízí ve srovnání s jinými jeho díly překvapivě krotký příběh. Vychází z reálných faktů o Američanovi, jenž si přivlastnil obrazy i slávu své manželky. A demonstruje na něm, jak těžké je ukrást originalitu, když ji v sobě člověk nemá… V rolích manželů excelují Amy Adamsová a Christoph Waltz.

Zdroj: Youtube

Ve víru války se zmítá další hrdina natočený podle skutečných událostí – olympijský atlet Louis Zamperini ve snímku Angeliny Jolieové Nezlomný. Slavná herečka se zaměřila na jeho sportovní vzestup a následný pád během válečného běsnění, kdy se nadaný běžec musel utkat s tyranií v zajateckém táboře. Scénář napsali Joel a Ethan Coenovi, hlavní roli hraje Jack O´Connell.

Zdroj: Youtube

Francouzský režisér Benoit Jacquot, jenž začínal jako asistent Bernarda Borderieho na jednom z dílů Angeliky, natočil Tři srdce. Milostný trojúhelník dvou sester a jednoho muže, kde k setkání těch pravých dojde příliš pozdě, jak už to tak někdy chodí. Nabízí v každém případě dobré výkony dvou aktérek: Charlotte Gainsbourgové a Chiary Mastroianiové, v roli jejich matky jim sekunduje Catherine Deneuveová. Na festivalu v Benátkách byl film nominován na hlavní cenu.

Zdroj: Youtube

Festivalové úspěchy sklízí i Bílý bůh maďarského filmaře Kornela Mundruczóa. Jde o poeticky natočenou alegorii, v níž mají hlavní role psi a lidé. Obě rasy tu projdou klíčovou proměnou, která nabízí divákům silný zážitek, katarzi a smíření. Snímek získal hlavní cenu v prestižní soutěžní sekci Un Certain Regard v Cannes.

Zdroj: Youtube

Ze světa fantasy je americký snímek Jupiter vychází, v němž se na filmařskou scénu vrací režijní dvojice Andy a Lana Wachowští, která bodovala s trilogií Matrix. Jejich nový film o dívce, jež je (tak trochu ve stylu Star Wars) předurčena stát se královnou vesmíru, má ovšem do kultovní série o Neovi v černém plášti notně daleko. Nudně odvyprávěný příběh bez humoru a dotažených nápadů nespasili ani Mila Kunis a Channing Tatum v hlavních rolích. Jediný uvěřitelný výkon si tu pohlídal zkušený Sean Bean, nejspíš ale při tom s láskou vzpomínal na svého Boromira v Pánu prstenů…

Zdroj: Youtube

Poslední novinkou je animovaný snímek s hranými sekvencemi z americké produkce Spongebob ve filmu Houba na suchu. Líčí lehce bláznivý osud mořské houby, která nosí kalhoty, bydlí v ananasu a dělá výtečné krabí hambáče. Než se jí stane to, co děsí každého vodního živočicha: ocitne se na suchu… A ke všemu ve světě lidí, mezi stánky na pláži, kde si lstivá konkurence s tváří Antonia Banderase nebere servítky… No, kdo by o to stál.

Zdroj: Youtube