Už naše babičky na ně nedaly dopustit. Využívaly je jako přírodní medicínu, v kuchyni nebo jako domácí kosmetiku. Řeč je o bylinkách. A také o nové bylinkářské kuchařské show České televize, která se právě v těchto dnech natáčí ve vesničce nedaleko Hradce Králové.

Pořadem Herbář budou provázet dvě herečky Kateřina Winterová a Linda Rybová. Kdo by si je však představoval v rolích profesionálních kuchařek, narazí. Vystupují jako obyčejné ženy, pro které je vaření někdy povinností, jindy milou zábavou.

„Nejsme bylinkářky, léčitelky, kartářky ani nic takového. Jsme matky od dětí, co se snaží žít zdravě, ale nijak to nepřehánět," vysvětluje Kateřina Winterová. „Byliny budeme vařit, smažit, sušit a všelijak zpracovávat," usmívá se. Je vidět, že ji pořad baví.

Pohodová atmosféra ostatně panuje na celém natáčení. Útulný rustikální statek, kam se tým České televize uchýlil, nabízí příjemné prostředí i malebnou okolní krajinu. A právě z ní pochází většina bylin a potravin, se kterými se v Herbáři setkáme. Tvůrci totiž kladli důraz na to, aby šlo o regionální a snadno přístupně suroviny.

„Recepty, které diváci uvidí, jsou posbírané ze starých herbářů a kuchařek, jsou to recepty našich babiček. Zároveň nechybí ani ty moderní ," říká Winterová. „Nebo recepty, které pocházejí z jiných zemí, kde jsou zcela běžné, ale k nám se dostávají až teď," doplňuje Linda Rybová.

Prevence proti neduhům

„Bylinky fungují jako prevence proti neduhům. Krom toho jsou vynikající koření i jídlo. Takže v podstatě zabijete dvě mouchy jednou ranou: jíte zdravě a ještě vám to chutná," směje se Rybová.

A co by herečky poradily těm, které sužují současné neduhy, tedy chřipka či jiné podzimní nachlazení? „Určitě silný kuřecí vývar, který skvěle zabírá na virová onemocnění. A inhalovat šalvěj, heřmánek nebo třeba mátu, která vás výborně protáhne," doporučuje Kateřina Winterová.

Usměvavá dvojice krásných moderátorek se vzápětí shoduje, že nejdůležitější ze všeho je prevence. „Je důležité jíst potraviny v přirozené podobě, v roční době, kdy zrovna rostou. Teď například kysané zelí, které si může udělat každý doma. Je plné vitamínů a dalších látek, které působí na imunitu a chrání nás."

Na recepty si ale diváci budou muset chvíli počkat. Konkrétně do třináctého října, kdy se Herbář začíná vysílat.

Veronika Skřivanová