Předpremiéra hraného dokumentu Ostravského studia České televize Mlynáři od Babic se uskuteční ve čtvrtek od 16 hodin v Kamenném sále třebíčského zámku.

Námětem hodinového dokumentu se stala stejnojmenná kniha autorů Miroslava Kasáčka a Luďka Navary, která vyšla v loňském roce. „K napsání knihy mě před lety přivedl sen. V něm se mi zjevil můj tchán, mimo jiné jeden z mlynářů na Moravskobudějovicku a řekl: Napiš to Mirku! A tak jsem začal sbírat materiál,“ prozradil autor a přímý účastník událostí padesátých let minulého století na Třebíčsku Miroslav Kasáček.

Persekuce za nesplněné dodávky a mnohaleté věznění, ke kterému byl lukovský mlynář Alois Melkus odsouzen, byly jen předzvěstí událostí příštích. Jejich vyvrcholením byla tragická střelba v babické škole. V následném procesu pak bylo vyneseno jedenáct trestů smrti, vyšetřováno a odsouzeno bylo kolem stovky obyvatel. Lidé přišli o majetek, výjimkou nebylo ani nucené vystěhování a rozpady celých rodin.

Po promítání bude beseda

Nová fakta a výpovědi pamětníků, účastníků ale i odtajněné dokumenty z policejních archívů a v neposlední řadě i dopisy z cel smrti, které byly doručeny po více jak 40 let po jejich napsání jsou součástí knihy a dokumentu. Po promítání bude následovat beseda s oběma autory knihy, Miroslavem Kasáčkem a Luďkem Navarou, dramaturgem Josefem Albrechtem a režisérem Marcelem Petrovem i s pamětníky událostí.

Na vzniku dokumentu se finančně podílel kraj Vysočina. Veškerý získaný materiál bude věnován třebíčskému muzeu Vysočiny. Televizní premiéra je naplánována na 10. září ve 20 hodin na dvojce. (len)