Tou „startovací" bude právě Svět pod hlavou režisérů Marka Najbrta a Radima Špačka, který přemístí Václava Neužila, alias policistu Filipa Marvana, ze současnosti o třiačtyřicet let v čase nazpátek. Řešit tam bude nejen detektivní případy, ale i příčiny rodinné tragédie. Vedle něj se v dalších rolích objeví Ivan Trojan, Kryštof Hádek, Marek Daniel, Judit Bárdos, Marie Doležalová či Ljuba Krbová.

„Diváci se mohou těšit na detektivky jako takové, protože každý díl je uzavřený příběh. Sama pro sebe jsem si Svět pod hlavou pojmenovala jako seriál s přidanou hodnotou, protože právě exkurz do období 80. let, kde se děj odehrává a která jsme mnozí zažili, je něco, na co bychom neměli zapomínat. Musím si přiznat, že když jsem se ocitla v lokacích, kde se točily scény z minulosti, a přijelo tam žluto-bílé auto s nápisem VB, nezažívala jsem zrovna příjemný pocit. Myslím, že na kvalitě dodává seriálu i vizuální zpracování, na kterém se podepsal kameraman Martin Štěpánek," říká Ljuba Krbová.

Ještě do hlubší minulosti, do počátků první republiky, zavedou diváky Četníci z Luhačovic. Ve dvanácti dílech, které režírovali Biser A. Arichtev, Peter Bebjak a Dan Wlodarczyk, ono období představí tak, jak jej nejspíš neznáme. To znamená jako dobu, kdy morálka a zločinnost byly ovlivněny nedávným válečným konfliktem, kdy černý obchod zplodil společenskou vrstvu bohatých kšeftmanů i chudé, kteří neměli na jídlo. Hlavními hrdiny seriálu jsou dva noví četníci, Robert Hájek a Martin Donutil. V dalších rolích se představí Pavel Zedníček, Robert Jašków, Karel Dobrý či Jiří Langmajer.

„Hraju Zdenka, kluka z lepších poměrů. Jeho táta je zemský soudce a maminka výrazná žena, které je všude plno," vypráví Martin Donutil. „Zdenek ani jeho parťák válečnou frontou neprošli, coby mladí kluci byli ale oba v přípravce, odkud je přidělili na četnickou stanici do Luhačovic. Tam se jako ucha začínají začleňovat do náročného četnického života."

České dějiny

V historii se odehrává i šestidílná minisérie Bohéma, která je podle ředitele programu Milana Fridricha o tom, co spousta z nás neví. „Sice se díváme na prvorepublikové filmy, z nichž spousta nevznikla v první republice, ač si to mnozí myslí. Vznikly během protektorátu a spousta hvězd z nich, jako Oldřich Nový, Vlasta Burian, Jaroslav Marvan nebo Zdeněk Štěpánek, je tady stále s námi. Ale co skutečně všichni prožívali, kým byli, jak se historie podepsala na jejich životě v onom těžkém období mezi lety 1938-1945? Na jejich životních osudech zprostředkujeme divákům i dějinný obraz, který samozřejmě nebude stoprocentně věrný, ale zobrazí spoustu z toho, co se reálně dělo. Myslím, že je na co se těšit," sdělil Fridrich. Bohému napsala Tereza Brdečková, režie se chopil Robert Sedláček (České století) a zmíněné osobnosti ztvárnili například David Novotný (Jaroslav Marvan), Saša Rašilov (Oldřich Nový) nebo Vladimír Javorský (Vlasta Burian).

Sérii projektů, které se z různých úhlů navracejí k českým dějinám, doplňuje film Monstrum, v němž režisér a scenárista Viktor Polesný mapuje neradostný osud autora největšího skupinového sousoší v Evropě, Stalinova pomníku. Do dramatu mezi třemi hlavními postavami: sochařem Otakarem Švecem, jeho ženou Vlastou a mladým studentem sochařství Pavlem Soukupem, obsadil Jana Novotného, Zuzanu Stivínovou a Martina Krause.

Rodinná komedie mládeži nepřístupná

Z diametrálně odlišného světa je seriál Trpaslík z dílny Jana Prušinovského a Petra Kolečka. „Jde o dobrodružnou rodinnou komedii, která není pro celou rodinu. Nebo první rodinná komedie s označením mládeži nepřístupné," uvádí režisér Prušinovský. „Taky jsem někomu říkal, že jsem chtěl natočit něco, co by se mi líbilo, kdyby mi dneska bylo patnáct. Nevím, co z toho definuje Trpaslíka nejlépe." Hlavní role v této taškařici vytvořili Michal Suchánek, Marika Procházková, Josef Abrhám, Martin Hoffman, Jana Šulcová a Petr Nárožný.

Další skvělí herci, Ondřej Vetchý a Martin Finger, se stanou hlavními představiteli třídílného psychologického dramatu Spravedlnost, v němž divák sice zná vraha už od začátku, ale až do konce je v napětí, protože jen postupně odkrývá okolnosti a důvody vraždy, která ovlivní životy hned několika postav. „Náš příběh je příběhem zločinu a trestu, před kterým se snaží náš hrdina ochránit svou dceru. Kdo z nás by neudělal totéž?" popisuje hlavní zápletku režisér a spoluautor scénáře Peter Bebjak.

Kriminální zápletku nese i nový film Zádušní oběť tvůrčího tandemu podepsaného pod kultovním snímkem Zánik samoty Berhof, režiséra Jiřího Svobody a scenáristy Vladimíra Körnera. V období první světové války přijíždí do malého českého městečka komisař Mondl v podání Milana Kňažka, aby vypátral pachatele vraždy mladého důstojníka. V jedné z hlavních rolí se objeví i Eva Josefíková.

Zahraniční taháky

Jarní vysílací schéma doplní kromě domácích seriálů, k nimž patří i pokračování Labyrintu režiséra Jiřího Stracha, zahraniční taháky. Budou jimi například další série Domu z karet, Vlády či Panství Downton, těšit se lze i na novou trilogii o Sherlocku Holmesovi, norský konspirační thriller Mamon I. a II. nebo světový hit Noční recepční.

Pozornost si zaslouží i velké množství dokumentů, v nichž bude Česká televize připomínat 40 let od Charty 77 (Jan Patočka: darovat smrt, Anticharta) a docusoapů (o doktorech, světských i vojenských rekrutech). „V lednu začínáme s projektem GEN (Galerie elity národa), který poběží každý týden, a myslíme si, že hodně dlouho, protože lidí, kteří si zaslouží být zpodobněni v GENu, se během let (poslední nové díly vznikly v roce 2001) objevila spousta. A právě jim bude věnována nová série," doplňuje Milan Fridrich.

Na své si zcela jistě přijdou i milovníci filmů – v jarní nabídce nechybí třeba Teorie tygra, GangsterKa, Rodinný film, Ztraceni v Mnichově, Wilsonov, Rudý kapitán nebo Já, Olga Hepnarová.

Dokumenty i pohádky

ČT art pozve diváky do světa viděného dokumentaristy. Nové pořady představí legendární světová kina i nejslavnějšího českého fotografa Josefa Koudelku. Časosběrný portrét zachytí posledních osm let života Bořka Šípka a pokračování cyklu Děti sametu představí třeba designéra Maxima Velčovského. Filmoví fanoušci by měli ocenit sérii šesti snímků Woodyho Allena a kolekci sedmi filmů Jima Jarmusche vysílaných v původním znění s titulky. Hudebním fandům přijde určitě k duhu recitál Adele z roku 2015, kdy vystoupila v pořadu BBC, či koncerty Eda Sheerana a Robbieho Williamse.

Zkrátka nepřijdou ani malí – Česká televize natočila první animovaný seriál Anča a Pepík určený primárně starším dětem. Vznikl na základě dnes už kultovního komiksu výtvarnice Lucie Lomové a odvysílá jej stanice Déčko. Vysílací schéma zpestří i série čtených pohádek, autorských příběhů Zdeňka Svěráka a málo známých vyprávění Jiřího Mahena a Beneše Metoda Kuldy, které čte v režii Jiřího Stracha Jiří Langmajer. Na obrazovku České televize se pak na jaře vrátí i legendární Šmoulové.