„Evropského Oscara" pro nejlepší film získal favorit letošního udílení cen, snímek Láska režiséra Michaela Hanekeho, který bodoval i v dalších hlavních kategoriích: pro nejlepšího režiséra, herce a herečku.

Film českého režiséra Tomáše Luňáka byl natočen podle trilogie komiksů, které vytvořil spisovatel Jaroslav Rudiš spolu s výtvarníkem Jaromírem Švejdíkem. Vznikl kombinací hraného a kresleného filmu, metodou rotoskopie.

Černobílý snímek je celovečerním debutem 38letého režiséra. Ten dnes večer na slavnostním ceremoniálu na Maltě ocenění převzal a v krátké řeči vyjádřil několikrát své díky.

„Máme z toho obrovskou radost. Já jsem hlavně rád, že se ukázalo, že tomu filmu v zahraničí skutečně rozumí, když to dostalo tu cenu," řekl autor předlohy Rudiš a dodal, že již hovořil se spoluautorem scénáře Jaromírem 99, se kterým si na dálku připili a byli oba dojatí a překvapení. „Konkurence byla velká, film Piráti je z velice úspěšného studia a film Vrásky moc pěkný citlivý příběh. My jsme byli moc rádi už i za nominaci," dodal.

Na Evropskou filmovou cenu dosud dosáhli jen dva čeští tvůrci. Miloš Forman si v roce 1997 odnesl za film Lid versus Larry Flynt ocenění udělované Evropanům, kteří prorazili ve světové kinematografii. Režisérka Helena Třeštíková pak v roce 2008 zvítězila v kategorii dokumentárních filmů se svým snímkem René.

Mezi snímky nominovanými na nejlepší film se v roce 1996 ocitl oscarový Kolja režiséra Jana Svěráka, evropští akademici ale nakonec dali přednost Larsi von Trierovi a jeho filmu Prolomit vlny.

Mezi nominovanými byl již v roce 1989 při teprve druhém udílení evropských cen herec Jozef Króner, a to za roli v bulharském filmu Ty, jenž jsi na nebesích. Podobného úspěchu se podařilo dosáhnout i dalším českým filmařům – například režiséru Ivanu Fílovi se snímkem Lea (nominace v kategorii mladých filmařů, 1996), Sašovi Gedeonovi s Návratem idiota (nominace za scénář, 1999) nebo skladateli Aleši Březinovi (nominace za hudbu pro film Kawasakiho růže, 2010).

Evropské filmové ceny se udělují v 17 kategoriích včetně hlavní určené pro nejlepší evropský film. Tu získal favorit 25. ročníku „evropských Oscarů", snímek Láska 70letého Rakušana Hanekeho, který byl za tento film vyhlášen nejlepším evropském režisérem. Cenu pro nejlepšího evropského herce a herečku získali Francouzi Jean-Louis Trintignant a Emmanuelle Rivová, rovněž z Hanekeho snímku Láska. Ten už letos obdržel Zlatou palmu v Cannes. Před třemi lety dostalo Evropskou filmovou cenu pro nejlepší film jiné Hanekeho dílo, Bílá stuha.