Variace známého schématu totiž nejde tak daleko, aby si jako hrdiny mainstreamové komedie vybrala opravdové gaye.

Homosexuálové tu jsou představováni jako o něco výstřednější lidé, kteří se rádi oblékají do bláznivých kostýmů a skvěle tancují na Abbu.

Hasiči Chuck a Larry, jeden romantik roky tesknící po své mrtvé ženě a druhý lehkomyslný sukničkář, se po svém snaží zapadnout mezi čtyřprocentní menšinu, aby ošálili kontrolora z pojišťovny. Což by podle záměrů scénáře mělo být vtipné.

Vtip je ovšem to, co téhle komedii chybí, alespoň těm, kteří mají radši Adama Sandlera v těch nemnoha filmech, na něž se dá dívat opakovaně (poznámka pro ty, kteří ještě neviděli Opilí láskou nebo Španglicky rychle a snadno – ano, i takové filmy existují).

Chuck a Larry svou nenáročnou úrovní humoru míří spíš na obdivovatele Adama Sandlera z filmů typu Vodonoš nebo Klik – život na dálkové ovládání.

Jako důkaz stačí jedna z úvodních scén, záchrana prdícího tlusťocha z hořícího domu, během níž je pořád čas na urážlivé hlášky.

Na druhou stranu, i když filmu, na kterém se kupodivu scénáristicky podílel i režisér Bokovky Alexander Payne, chybí dobré vtipy, nechybí mu srdce.

Kevin James dokáže svého vdovce zahrát tak, aby dojímal, a i Sandlerovi nakonec sluší proměna Chucka ze sexuální mašiny v citlivého partnera, i když ji víc než svatba s Larrym zaviní sexy právnička Jessica Bielová.

Navíc snímek Sandlerova oblíbeného režiséra Denise Dugana dokazuje, že Ellen DeGeneresová měla na Oscarech pravdu, když prohlásila, že bez homosexuálů, Židů a černochů by Hollywood neexistoval.

I přes stereotypní obrázek gayů film hrdě vyhlašuje právo na sexuální orientaci a ukazuje absurditu předsudků. Ještě vehementněji se tu opěvuje přátelství, jako cit stejně silný a důležitý jako láska, což v romantických komediích často neslyšíme.

Jenom škoda, že ani ve svých dobrých úmyslech nedokáže být film nevtíravý a všechna svá poselství musí velmi polopaticky pronášet na veřejném místě před svědky, během finále, které funguje podle stejně nerealistických pravidel jako většina filmu.

Když si Chuck bral Larryho

Now Pronounce You Chuck and Larry, USA 2007, komedie, 110 min. Režie: Denis Dugan, hrají: Kevin James, Adam Sandler, Jessica Bielová, Steve Buscemi, Dan Aykroyd, Ving Rhames.

Premiéra 20. 9. 2007