„Kulturní pořady byly vždycky důležitou součástí České televize, ale byly vysílány v kontextu jiných pořadů a programů (zejména ČT2), navíc často neuspořádaně, někdy hodně večer. Takže divák, který měl chuť se na některé pořady dívat, je buď v programu vůbec nenašel, nebo nebyl ochoten na ně čekat do pozdnějších hodin. Teď je najde soustředěné na ČT art, navíc v hlavním vysílacím čase. Pořady o umění a kultuře mu nabídneme v pestré směsici složené z nové české tvorby, z toho nejlepšího, co vzniká ve světě, a skutečných hodnot ukrytých v archivu," říká Motl.

Každodenní Události v kultuře

Schéma nového programu je podle něj pro každý den jiné, pro diváka ale přehledné. Záchytnými body budou každodenní Události v kultuře s moderátory Jiřím Svobodou a Petrou Křížkovou Schubertovou (jde ve skutečnosti o prodloužení Událostí kulturním zpravodajstvím) a kritická talk-show Artefakta (v jednotlivých dnech ji povedou Jan Burian, Jan Rejžek, Lucie Klímová a Miroslav Balaštík), vysílaná od pondělí do čtvrtka.

Zpravodajská relace nabídne kulturní dění očima domácích i zahraničních reportérů ČT. Reportáže, ale i živé vstupy a také hosté ve studiu budou diváky informovat o divadelních a filmových premiérách či významných koncertech, zaměří se i na klubovou hudební scénu a malé galerie výtvarného umění. Podají zprávu i o nejnovějších literárních nebo architektonických počinech – v Česku i ve světě. „Dvacet minut kulturního zpravodajství denně je prostorem k systematické, zasvěcené a zároveň poutavé prezentaci kultury," domnívá se vedoucí kulturní redakce ČT Petr Vizina.

Vedoucí kulturní redakce ČT Petr Vizina a moderátor Jiří Svoboda

V pondělních Artefaktech přinese hudebník, básník a prozaik Jan Burian spíše poklidnější a hlubinnější portréty nejen pozoruhodných lidí, ale i projektů, neobvyklých prostor či jevů. Úterý bude patřit kritiku Janu Rejžkovi, který nabídne pro sebe typický ostřejší a analytický pohled na aktuální dění v oblasti umění. Věnovat se bude plánovaným premiérám, koncertům a festivalům, neopomene ani dění v literatuře a výtvarném umění. Zajímat se bude i o kulturně-politické kauzy. „Budu provokativní moderátor," upozornil Rejžek, který už pro ČT připravoval s Vladimírem Justem kritickou Katovnu.

Provokativní Rejžek a alternativní Klímová

„Já se hádat nechci," pronesla moderátorka Lucie Klímová, která před diváky předstoupí vždy ve středu, kdy bude „objevovat alternativu", tedy hledat nové formy současné kultury. Zaměřovat se bude především na aktuální trendy, fenomény a design. Čtvrteční večer bude vyhrazen brněnskému novináři Miroslavu Balaštíkovi. Ten svou pozornost upře nejen ke „krajům", ale i k „okrajům" ve všech smyslech tohoto slova. Bude sledovat nejen dění v regionech celé republiky, ale i hraniční žánry a druhy umění.

V programu budou také pravidelná „okna". V pondělí půjdou divadelní či operní představení, v úterý výběr koncertů nejzajímavějších pop-rockových kapel, ve středu to budou kulturní magazíny jako Artimx, Třistatřicettři či nový Monoskop. Ve čtvrtek na obrazovkách dostanou prostor dokumentární filmy, v pátek má být na programu to nejlepší z hudebních cyklů a v sobotu komponované večery. Závěr týdne má patřit magazínu Divadlo žije, po kterém budou následovat evropské a světové filmy, a to výhradně s titulky.

Inspirací ČT art byla například německo-francouzská stanice Arte, polská TV5, ZDF Kultur či kulturní Mezzo. Do budoucna se podle vedení televize možná změní podíl produkce pořadů (dosud je 45 procent původní tvorby, 24 procent pořadů ze zahraničí a 31 procent z archivu). Uvažuje se také o rozšíření vysílání na celý den.