Uběhlo pět let od chvíle, kdy zemřeli první lidé a do celostátní prohibice zbývaly necelé dva týdny. „Až diváci film zhlédnou, dozvědí se, proč a jak se toto všechno odehrálo,“ říká autorka scénáře k Metanolu Lenka Szántó. „Potkala jsem se s člověkem, který se zúčastnil vyšetřování. Vyprávěl mi, jak to všechno bylo napínavé. Jelikož jsem původem novinářka, dostala jsem takovou tu novinářskou husí kůži a musela jsem se do toho pustit.“

Režijně se látky chopila Tereza Kopáčová, pro kterou snímek představuje zatím největší a nejnáročnější filmový projekt kariéry. „Říkala jsem si, jak se to mohlo stát a zda je to typické pro naši zem, jestli se tu opravdu pije a podvádí víc než jinde. Nenapadlo mne to, co Lenku Szántó, že jsou za tím strhující osudy na straně dobra i na straně zla,“ doplňuje Kopáčová.

Natáčení filmu Metanol ve Zlíně.
Film Metanol: připomene touhu po penězích, ta stála život padesáti lidí

Ve dvoudílném snímku,    v němž ztvární hlavní roli Lukáš Vaculík, nejde podle kreativního producenta Michala Reitlera přímo o rekonstrukci metanolové aféry, byť se filmaři z hlediska policejních postupů drží velmi blízko. „Často jsme točili i na autentických místech. Konec konců veřejné zdroje i rozsudky jsou v tomto smyslu bohatou inspirací. Nás více zajímá společenský kontext celé kauzy.

Jak se může stát, že hamižnost může mít tak šílené důsledky? A jak reaguje společnost, když se situace vymkne kontrole?

Skutečné události jsou zprávou o nás. Jak čelíme, nebo podléháme zlu, zneužíváme, nebo hájíme slušnost, ohýbáme, nebo prosazujeme spravedlnost,“ uvádí Reitler, jenž stojí i za – taktéž dvoudílným – filmem Dukla 61, který líčí osud rodiny elitního havíře na pozadí největší důlní katastrofy druhé poloviny 20. století. V hlavní roli s Markem Taclíkem jej natáčí režisér David Ondříček podle scénáře Jakuba Režného.

Ilustrační foto
Otrava metanolem: kauza se znovu vrací k soudu v Hodoníně

„Když za mnou Jakub víc než před dvěma roky přišel, přinesl mi několik žánrově pestrých knih, které by mohly být inspirací pro jeho budoucí scénář. Byla mezi nimi i kniha Pestré vrstvy Ivana Landsmana. V ní je na pár řádcích zmíněna katastrofa na Dole Dukla.

Havíři o ní v knize hovoří ztišeným hlasem, jako o čemsi děsivém až mytickém, o čem se moc veřejně nemluví. Ukázalo se, že ve skutečnosti  o tehdejších událostech málokdo slyšel,“ vypráví Reitler. „Dohodli jsme se s Jakubem, že udělá rozsáhlou rešerši, co se tehdy skutečně stalo.  A když se po půl roce vrátil  s podrobným materiálem, bylo to jasné. Zcela mimořádná událost změnila navždy osudy stovek lidí. Měli bychom o nich vědět víc.“

Po náletu kamikaze
Blázni, nebo hrdinové? Názory mladých Japonců na piloty kamikaze se různí

Další novinkyKe stému výročí vzniku Československa chystá ČT film o událostech a osobnostech, které souvisely  s vyhlášením samostatného státu. Nazývá se podle jednoho z „mužů 28. října“ Rašín a točí jej Jiří Svoboda. V roli prvního československého ministra financí Aloise Rašína se objeví Ondřej Vetchý, role prvního ministerského předsedy ČSR Karla Kramáře se zhostil Miroslav Donutil.

David Švehlík zase ztvární pilota Emila Malíka ve filmu Balada o pilotovi, který podle scénáře Jiřího Stránského natáčí režisér Ján Sebechlebský.