Podle generálního ředitele Petra Dvořáka Česká televize zaznamenala trend, kdy se v televizi čím dál víc prosazují filmoví tvůrci. "V televizi je prostor, tvůrčí svoboda a dá se tu dělat dobré řemeslo," poznamenal Dvořák. Druhým důležitým trendem je podle něj stále významnější role východoevropské tvorby ve světové televizní produkci, což potvrzuje i řada mezinárodních ocenění.

ČT v příštím roce bude pokračovat v tradici pondělních krimiseriálů, a to dvanáctidílnou sérií Vraždy v kruhu s Ivanem Trojanem. Páteční večery obsadí seriál Milana Cieslara z prostředí koňské farmy a dostihů Znamení koně, který navazuje na první řadu třináctidílnou sérií. A v neděli se objeví detektivní trilogie Případ pro exorcistu, natočená podle scénáře Petra Jarchovského v režii Jana Hřebejka. ČT natočila také minisérii Reportérka s Jiřím Bartoškou a Terezou Voříškovou, k níž scénář založený na skutečných událostech napsal Josef Klíma. 

K očekávaným dílům příštího roku patří film Jan Hus, režírovaný Jiřím Svobodou a koprodukovaný stanicí ARTE. "Hus je veliký oříšek," poukázal ředitel vývoje Jan Maxa na souvislosti vzbuzující dodnes kontroverze v náboženských i historických kruzích. Současně podle něj jde o postavu intelektuála, která se dramaticky obtížně zpracovává. "Věříme, že půjde o moderní interpretaci tohoto zásadního tématu," dodal Maxa.

Ve vysílání se dále objeví v Evropě úspěšná soutěž Míň je víc, premiérová řada Tajemství rodu a nové formáty jako neuvěřitelné příběhy obyčejných lidí Kousek nebe, cyklus o zdraví s Kateřinou Cajthamlovou DoktorKA, Zlatá mládež nebo Děti na tahu. "I v roce 2015 pokračujeme v profilaci jednotlivých kanálů tak, aby byl program České televize jako celek relevantní pro co nejširší publikum," uvedl ředitel programu Milan Fridrich. Nové pořady jsou podle něj rozděleny půl na půl, a to jednak vlastní autentická výroba ČT a vedle toho licencované pořady jako DoktorKA nebo inspirované zahraničními formáty jako například Kousek nebe.

Dokumenty na ČT2

Dvojka chce pokračovat v zaměření na kultovní filmy a seriálovou tvorbu. Diváci uvidí například Hru o trůny III., belgický seriál Salamandr nebo Batesův motel. Dokumentární tvorbu na ČT2 zastoupí šestnáctidílný cyklus Kmeny, mapující specifický životní styl městských subkultur, dokuseriál Kdo neskáče, není Čech o specifikách vesnického fotbalu či Cesta ze dna, která popisuje hledání práce v regionech s největší nezaměstnaností.

Programové novinky chystají i dva nejmladší kanály ČT - na Artu například dokumentární cykly Po stopách československého filmového zázraku, Děti sametu a hudební cyklus Můj pokus o mistrovský opus nebo nový formát hudebního pořadu Kombo. Na Déčku to budou Cestohrátky, cyklus o chovu domácích zvířat Telefon nebo nové Večerníčky, Gorilí pohádky a Žížaláci.

Česká televize se v příštím roce bude programově věnovat některým velkým akcím - je partnerem akce Plzeň město kultury 2015, Expa 2015 a bude speciálním vysíláním připomínat mimo jiné výročí osvobození Osvětimi, konce druhé světové války, bitvy u Waterloo nebo výročí Jana Wericha či Karla Čapka.