Mezinárodní festival studentských filmů a debutů, který kdysi začínal v Karlových Varech, měl letos jako hlavní téma fanatismus a tomu odpovídalo i jeho stylové zakončení. Moderátor Pavel Žáček nakráčel na scénu v tmavém saku, knírku a hitlerovsky ulízanou pěšinkou a svými gesty i řečí jasně signalizoval, z jakého dějinného období přichází…

Reakce vítězů byly rozmanité

„Zdá se vám, že na mě něco nesedí, co? Já věděl, že to bude těma džínama," usadil některé zaskočené tváře. Ceremoniál udílení cen nebyl právě z nejkratších (připusťme, že i poměrně upovídaný), ale díky Žáčkově vtipu a pohotovosti se přes něj diváci přece jen překlenuli. Černá legrace se tu totiž dělala prakticky ze všeho, koneckonců, nebyli jsme na udílení Thálií či Křišťálových globů, nýbrž na studentské přehlídce. Napomohla tomu i skladba Fanatic na melodii písně ABBA, kterou prý hrající autor „skládal celý rok", slamáky s originálními ozdobami coby součást ocenění a jiné třeskuté bizarnosti na hraně, například gymnastický „provaz" Petry Nesvačilové v rudých šatech jako ukázka z připravovaného muzikálu o Miladě Horákové. Není divu, že reakce vítězů byly rozmanité. „Tedy tohle je jeden z nejpodivnějších ceremoniálů, jaké jsem zažil," neudržel se například režisér oceněného filmu Hide your smiling Faces Daniel P. Carbone. Vše se ale bralo s nadhledem a úsměvy, včetně psychofyzické rozcvičky na závěr, neboť jak pravil Žáček, „sociální neklid se vyostřuje a přenáší do ulic a měst, levice se radikalizuje a je třeba být připraven." Načež přiměl diváky trénovat povědomé zvedání napřažené paže vzhůru („a ještě a ještě, však my se toho konečného čísla 1938 dobereme") a taneční úkroky v holinkách stranou.

Kdo vyhrál?

Absolutním vítězem v hlavní soutěži se stal debut francouzského režiséra Thierryho de Perettiho Apači, který uvidíme na podzim i v našich kinech. „Na snímku obdivujeme, jak dokáže zviditelnit i to, co zůstává pod povrchem," zdůvodnili svůj verdikt porotci. Film vypráví o partě teenagerů, kteří se vloupají z recese do plážové vily, majitelka je ale posléze udá místnímu mafiánskému bossovi a spustí tak lavinu nepředvídaných událostí…

Zvláštní uznání v sekci Fresh Generation získal americký snímek Schovejte si své úsměvy (Hide your smiling Faces) už zmíněného Daniela P. Carbona. V sekci Konfrontace vyhrál hraný argentinský snímek Klisny a papoušci režisérky Natalie Garagioly, mezi dokumenty bodoval rumunský snímek RIO 2016 režisérky Bianky Rotaru z prostředí sportovní gymnastiky. Zvláštní uznání dostal vtipný český dokument Tomáše Polenského Ponorná řeka didaktiky ze zákulisí FAMU, jak řekl jeho dramaturg, „nekonformní film o nekonformním pedagogovi". Vítězem sekce Theatre Optique, mezinárodní soutěže studentské animované a experimentální tvorby, se stal německý snímek Tangram režisérky Kathariny Huber. Zvláštní uznání poroty si odváží slovenský animovaný film Pandy režiséra Matúše Vizára, který už má na kontě více ocenění, mj. třetí místo ve studentské sekci Cinéfondation na letošním Cannes a zvláštní uznání z Anifilmu v Třeboni.

140 filmů na výběr

Festival letos nabídl přes 140 filmů. Do soutěžní sekce Fresh Generation prvních a druhých celovečerních filmů se podařilo získat šest snímků, které osobně představili jejich tvůrci, měly premiéru i na prestižních evropských festivalech v Cannes nebo Berlinale. Témata filmů šla napříč společností i věkem, často se v nich odrážely rodinné, sociální a etické problémy a kriminalita mladých, mimořádný ohlas vzbudil úvodní ekothriller Zala Batmanglije v produkci Ridleyho a Tonyho Scotta Východ.