Cave v Praze naposledy koncertoval loni v listopadu, na českých podiích je častým hostem. Fanoušci ho mohli vidět v září 2006 na sólovém koncertě v pražském Kongresovém centru nebo o rok dříve na festivalu Love Planet v Táboře. V roce 2011 vystoupil na festivalu Colours of Ostrava, v Praze hrál i v roce 2008.

Dokument zachycuje 24 hodin v životě této kulturní ikony. Filmaři Iain Forsyth a Jane Pollardová s ním připravili už několik videoklipů a jejich sedmiletá spolupráce vyústila ve vznik celovečerního režijního debutu. Snímek získal letos na festivalu Sundance ceny za nejlepší režii a nejlepší střih dokumentu.

Popisuje činnosti, nálady a stavy nadaného muzikanta, zachycuje setkání s životním hudebním druhem Warrenem Ellisem i imaginární konfrontace se zpěvačkou Kylie Minogue, s níž natočil duet Where the Wild Roses Grow, či s hudebníkem Blixou Bargeldem. Děj prokládá Cave svými názory na život, uměleckou branži i všední záležitosti. Přiznává například, že když ze „svého světa" vyjde ven, vždy ho ten skutečný „tam venku" zaskočí. Koncert považuje za okamžik, kdy se může stát tím, kým chtěl vždy být. „Vždycky jsem byl namyšlenej parchant," říká. Koncem 80. let, kdy ještě neměl žádné peníze, sepsal závěť a všechno odkázal „Muzeu Nicka Cavea".

Fascinující podívaná

Zajímavé jsou scény ze studia při natáčení, Caveův dialog s proslulým psychoanalytikem Darianem Leaderem i jeho návštěva v archivu v Melbourne, který pečuje o jeho soukromé snímky a další artefakty z jeho života. Šestadevadesá­timinutový film vrcholí záběry z koncertu v opeře v Sydney, prokládanými krátkými okamžiky jeho starších vystoupení.

„Nick Cave na plátně žije svůj dvacetitisící den a je to fascinující podívaná. Jako diváci ale nevíme, zda se jedná o absolutně upřímný a obnažující film, který Cave pojal jako jistou formu terapie, nebo o svébytnou mystifikaci ještě umocňující jeho mýtus," řekl k snímku hlavní dramaturg AČFK Jan Jílek.