„Málo platné, 3D získává na síle,“ připouští nestorka projektu, pětasedmdesátiletá Vlasta Pospíšilová, jež natočila pohádku O kloboučku s pérkem sojčím. „Na loutky nedám dopustit, ale musím přiznat, že mě jiný způsob snímání docela bavil. Vždycky ale pro mě bude přednostní příběh, forma – třeba trojrozměrná – je až na druhém místě. V případě Jana Wericha se naštěstí o kvalitní příběh bát nemusíme!“ To dokládají i její dva kolegové – Kristína Dufková (Jak na Šumavě obři vyhynuli) a David Súkup (Rozum a Štěstí). „Byla to zajímavá výzva,“ říká Súkup. „Člověk má zkoušet i nové věci. Ale pořád bych to asi dělat nechtěl.“

3D získává na síle, připouští Vlasta Pospíšilová

Tvůrčí tým, který tvořili i scenáristé Jiří Kubíček a Martin Vandas, kameramané a výtvarníci (včetně Mexičanky Patricie Ortiz), strávil nad Fimfárem dva roky, s postprodukcí skoro tři. Ve společnosti deseti animátorů, sedmdesátky loutek, téměř tisíce rekvizit a se 174 00 pohyby s loutkou během jednoho záběru. „Vzhledem ke zvolené technologii činil objem dat asi deset terabitů, což je pro představu zhruba 4,5 tisíc nosičů dvd,“ připomíná Martin Vandas, který je se společností MAURfilm i hlavním producentem filmu.

Pohádky uslyšíme v původním podání Wericha

Spojovací komentář načetl znovu Ota Jirák, pohádky uslyšíme v původním podání Jana Wericha. „Máme tentokrát různé formáty,“ vysvětluje Vandas. „Obři Kristíny Dufkové trvají jen devět minut, povídka Davida Súkupa je naopak skoro čtyřicetiminutová.“ Hudbu k filmu složil Karel Holas z Čechomoru, ústřední píseň dodali Zdeněk Svěrák a Jaroslav Uhlíř.

O film projevili zájem i v zahraničí

„Diváci jsou nyní ve zběsilém očekávání poslední části Harryho Pottera v 3D. Proto lze předpokládat, že naroste i počet digitálních promítacích sálů. I proto jsme se rozhodli jít s dobou,“ říká Martin Vandas o nových Werichových pohádkách, které tentokrát stály přes 29 milionů korun a do kin půjdou kromě trojrozměrného formátu i ve verzi 2D. A řeší se už i zahraniční prodej. O film projevilo zájem Slovensko a uvažuje se také o anglické verzi.