Drama plné emocí s názvem 8-ball je příběhem ze současného Finska, jeho hrdinkou je dívka, čerstvě propuštěná z vězení. Je pevně odhodlána začít znova, starat se o své malé dítě a nenechat se dostihnout svou minulostí. Drogové podsvětí ji ale začíná stahovat zpět, což řeší nesourodá dvojice policistů z protidrogového oddělení.

Aku Louhimies představil svoji předcházející tvorbu v rámci své pocty na loňském ročníku Febiofestu. Jeho snímek Odhalený přístav, mozaika příběhů ze současného Finska, se na podzim objevil v českých kinech.

Předsedou letošní poroty bude oscarový kostýmní výtvarník a malíř Theodor Pištěk. Hostem přehlídky bude i výrazná finská herečka Kati Outinenová, zásadní představitelka filmů Akiho Kaurismäkiho. Aktuálně byla za svůj výkon ve filmu Viktora Tauše Klauni nominována na Českého lva. Představí svoje filmy včetně koprodukční česko-finské novinky nazvané Láska, soudruhu!

Tato romantická komedie je zasazena do Helsinek roku 1962 a vypráví o znovuprobuzené lásce Elsy a českého jazzmana Jana (Miroslav Etzler), o kterém si Elsa dlouho myslela, že je mrtvý. Zatímco svět se zmítá ve studené válce, ve finské metropoli probíhá za nadšení levicově orientovaných obyvatel a za úšklebků těch ostatních světový festival mládeže a studentstva, který přijel z Moskvy pozdravit i sám Gagarin. Také Jan je soudruhy z Prahy vyslán za železnou oponu především propagovat socialistickou kulturu. Spíš než socialismus miluje jazz a všechno, co k němu patří.

„Máme z účasti Kati Outinenové na festivalu radost. Pocta, v rámci které promítneme několik jejích filmů, krásně doplní sekci Světla severu," uvedla programová ředitelka Hana Cielová. Podle jejího kolegy Štefana Uhríka Kaurismäkiho „pokerfaceový" styl herectví dotáhla tato žena k dokonalosti.