„Celkem nabídne 13 titulů, dalších 41 se objeví přes službu Video-On-Demand na portálech partnera festivalu O2 a 45 filmů zařadí prémiová televize Film Europe Channel," řekla Skřenková. Příznivci klasického „velkého plátna" mohou od 13. do 19. ledna zamířit na české premiéry severských filmů i reprízy aktuálních titulů. Promítat se bude v Praze v kinech Lucerna a Evald. V rámci rozšířené nabídky v krajských městech Scandi II zamíří do Brna, Ostravy, Jihlavy, Mariánských Lázní, Jablonce nad Nisou, Zlína a Karlových Varů.

„Před rokem jsme Scandi představili jako přehlídku pěti zemí severu, které dokážou vyhrát festival v Benátkách a zároveň bavit publikum stylovým thrillerem, dobrou seriálovou tvorbou, variabilitou a kvalitou herců. A nejinak je tomu letos. Scandi II je opět přehlídkou zejména nových filmů, čímž se liší od ostatních severských festivalů. V deseti premiérách a šesti reprízách představíme současnou severskou tvorbu. Doprovodným programem bude přednáška o reklamních klipech Roye Anderssona," komentoval to prezident pořádající mediální společnosti Film Europe Ivan Hronec.

Festival zahájí černá komedie elitního dánského filmaře Anderse Thomase Jensena O kuřatech a lidech, líčící shledání značně nekonformní pětice bratrů na zapadlém ostrově, kde se nejde pro ránu daleko. Debuty a žánr komedie v programu zastoupí snímek Zde Harold o svérázném únosu šéfa nábytkářského gigantu. Na své si přijdou i rodiny s dětmi: do kin se dostanou filmy jako Jo Nesbo: Doktor Proktor a prdicí prášek, Akce Arktida a Dcera čarodějky spjatá s českým prostředím – vznikala na Barrandově.

Thrillerové krimi přinese oscarová Susanne Bierová a její Druhá šance. Uveden bude i katastrofický velkofilm Vlna o přírodní katastrofě ve fjordu Geiranger, který v norských kinech zhlédlo přes 800.000 diváků. V repríze bude uvedeno několik výjimečných filmů z minulého roku – O koních a lidech, Boj sněžného pluhu s mafií, Vyšší moc, Holub seděl na větvi a rozmýšlel o životě či 1001 gramů.

Stejně jako Be2Can, oblíbená přehlídka soutěžních filmů z Cannes, Berlinále a Benátek, kterou společnost Film Europe v říjnu pořádala podruhé, festival Scandi umožní divákům zvolit si svou oblíbenou distribuční platformu. Filmy si budou moci vychutnat v tradiční atmosféře kamenných kin, z pohodlí domova na televizní obrazovce nebo operativně na mobilu či tabletu přes službu Video-On-Demand v O2 Videotéce. Tam se fanoušci mohou těšit například na bizarní islandskou komedii O koních a lidech, která zabodovala u diváků na karlovarském festivalu.

Další informace zájemci naleznou na internetu.