Téma Monyové zpracovala scenáristka Eva Papoušková společně s režisérem Filipem Renčem. „Je to silné psychodrama o citovém vydírání, o nebezpečném, až patologickém vývoji vztahu mezi mužem a ženou," říká Filip Renč. Zdůrazňuje, že při výběru hlavních postav sázel na jistotu. „Je to bezesporu herecký film, ve kterém naplno spoléhám na schopnosti, možnosti a tvůrčí invenci Simony Stašové i Jaromíra Dulavy."

Sebemilenec je už čtvrtým filmem, který Renč pro Českou televizi v brněnském studiu točí. Právě tady vznikl jeho úspěšný triptych Vetřelci a lovci se Simonou Stašovou a Jurajem Kukurou v hlavních rolích. Jeho jednotlivé filmy Zrozen bez porodu, Krutá nevěra a Užij si se psem se setkaly s obrovským diváckým ohlasem. Zrozen bez porodu také získal čtyři nominace na mezinárodním filmovém festivalu v Monte Carlu v roce 2011 (film, režie, hlavní ženská i mužská role).

Natáčí se v Brně a Jedovnicích

Film Sebemilenec vzniká v Tvůrčí producentské skupině dramatické tvorby Davida Ziegelbauera. Štáb natáčí do 9. srpna v Brně a Jedovnicích.

Prvním z filmů, který brněnské studio podle předlohy Simony Monyové zpracovalo, byl Tchyně a uzený. O chorobné lásce matky k dospělému synovi točila v roce 2010 režisérka Lenka Wimmerová. Snímek s Libuší Švormovou, Martinem Trnavským a Sandrou Novákovou v hlavních rolích měl na obrazovkách ČT premiéru v roce 2011.

Komplikované vztahy mezi lidmi, sobectví a posedlost jsou ústředním tématem i dalšího filmu podle knihy Monyové Roznese tě na kopytech. Jak muži středních let zkomplikuje život tajná milenka nejlepšího kamaráda? Režisérka Olga Dabrowská si s tímto tématem poradila nadmíru přesvědčivě. Přizvala skvělé herce: Jiřího Dvořáka, Milana Šteindlera, Nelu Boudovou a Kláru Krejsovou. Na televizní premiéru tento film teprve čeká.

(kul)