Za krásami malebné Kroměříže vyrážejí filmaři ze všech koutů světa již celá desetiletí. Natáčí se zde vše od pohádek po dramatické zahraniční seriály. Za „cílovou destinaci“ si vybrala Kroměříž kromě české také například americká, britská, dánská, francouzská, ruská, rakouská či maďarská produkce.

Bezesporu nejvýznamnějším dílem, které z části vznikalo v Kroměříži, je osmi Oscary oceněný americký snímek Amadeus z roku 1984. V Kroměříži vznikal také film Třicet panen a Pythagoras, ve kterém si roli střihl nedávno zesnulý herec a režisér Jiří Menzel.

KRÁLOVSKÁ AFÉRA VEDE

Mnoho natáčení na zámku a v Podzámecké zahradě zažil Martin Krčma, současný kastelán Arcibiskupského zámku.

„Na které filmování rád vzpomínám? Jen tak z hlavy si vzpomínám na dánský film Královská aféra. Velmi příjemný byl jak průběh natáčení, tak i zpracování. Po Amadeovi považuji právě Královskou aféru za druhý nejlepší film, který se u nás natáčel,“ míní Krčma.

Josef Bolf - Ve vzorovaném svetru
Umělci skončili kvůli covidu bez práce. Pomoci jim má aukce

Štáb Královské aféry si kroměřížský zámek, a nejen ten, oblíbil. Natáčelo se v historických sálech 1. patra, v sala terreně, ve Staré knihovně, ve Štukových sálech a samozřejmě i Sněmovním sále. Poslední zmíněný bývá mezi filmaři nejvyhledávanější.

„Sněmovnímu sálu sekundují záběry ze zahrad a hned za nimi je, možná nečekaně, sala terrena. Často se objeví jen v několika záběrech, ve výsledku jde jen o pár vteřin. Ale filmovému štábu přesto stojí za to přijet,“ prozradil Martin Krčma.

Například u výpravné série Marie Terezie znázorňuje sala terrena skleník, taneční sál i další prostory. Běžně člověk ani nepozná, že jde o tentýž prostor.

ZRUŠENÉ NATÁČENÍ ČETNÍKŮ

Ačkoliv byl Martin Krčma přítomen již tolika natáčení, sám nikdy neuvažoval o tom, že by se připojil ke komparzu, který většinou tvoří právě Kroměřížané. „Takovou ambici nemám. Práce a starostí kolem natáčení je poměrně hodně, takže bych na to ani neměl čas,“ usmívá se Krčma.

Vždy se však najde dost schopných lidí, kteří se drobných – nicméně důležitých – rolí zhostí. Například Evžen Petřík, civilním povoláním profesor na tamním gymnáziu a člen Biskupských manů, má za sebou již deset natáčení. „Velice příjemné bylo filmování pohádky Peklo s princeznou. Český snímek, velice příjemné chování herců. Naopak takový divoký byl remake Angeliky,“ říká Petřík, kterého mrzí, že se nemohl účastnit natáčení první série Četnických humoresek.

Těšil se, že si zahraje alespoň nyní v chystaném projektu Četnící ze Znojma. Kvůli úsporám však Česká televize Četníky zarazila ještě před začátkem filmování. „Provázel jsem scénáristu pana Boka městem, hledal tady v archivu konkrétní případy. Vše bylo na dobré cestě a nakonec z toho sešlo,“ lituje Evžen Petřík.

Il Boemo. Natáčení v Benátkách
Končí natáčení filmu Il Boemo. Vojtěch Dyk ztvárnil skladatele Josefa Myslivečka

„Na cateringu nebo na kostýmech je hned poznat, jestli jde o českou nebo zahraniční produkci. Třeba nabídka kostýmů z Barrandova je omezená, člověk už je zná. Zatímco když se natáčela Královská aféra, tak kostýmy byly zbrusu nové,“ sděluje své poznatky.

„Když jsem hrál v pohádce Peklo s princeznou, tak jsem seděl v autě asi hodinu s panem Nárožným a paní Adamovskou. To bylo zajímavé, povyprávěli jsme si. Čekali jsme než přestane pršet,“ vzpomíná Evžen Petřík.

Vybrané filmy a seriály, ve kterých si „zahrála“ Kroměříž:

Filmy

  • - Oscarový film Amadeus (USA, 1984),
  • - Výpravný projekt čtyř evropských zemí mapující osudy jedné z největších panovnic své doby Marie Terezie (Česko, Rakousko, Slovensko, Maďarsko, 2017 a 2019)
  • - Dokumentární film o Karlu z Lichtensteinu – Castelcorna s názvem Barokní velmož (Česko, 2018) přibližuje život tohoto velikána, který stojí za rozkvětem Kroměříže. Kde jinde by se tedy měl natáčet než v prostorách zámku a zahrad, které budoval
  • - Tordenskjold a Kold (Dánsko, Norsko, Švédsko, Česko, 2016) je historický film odehrávající se v roce 1720, jehož hlavním hrdinou je dánský viceadmirál a hrdina Velké severní války.
  • - Angelika (Francie, Belgie, Česko, Rakousko, 2013), nová verze slavného díla – romantického příběhu krásné Angeliky de Sancé a Joffreye de Peyraca.
  • - Dědictví aneb kurva se neříká (Česko, 2014) pokračování kultovního snímku s Boleslavem Polívkou v hlavní roli.
  • - Královská aféra (Dánsko, Švédsko, Česko, 2012) – příběh vášnivé a zakázané lásky, která změnila Dánsko. Patří k nejúspěšnějším filmům. Byl také nominován na Oscara
  • - Pohádka O princezně se zlatým lukem (Česko, 2002)
  • - Živý kůň v historických sálech Arcibiskupského zámku? Ano, i to se stalo. Tvůrci scénu zapracovali do děje pohádky Peklo s princeznou (Česko, 2009). Aby nezničil parkety, museli filmaři statnému oři ušít speciální návleky.
  • - Requiem pro panenku (Česko, 1991) je psychologické drama Filipa Renče, které bylo inspirováno skutečnou událostí v roce 1984.
  • - Třicet panen a Pythagoras (Československo, 1973) – dílo, ve kterém si kromě Jiřího Menzla zahráli také Karel Gott, Václav Neckář, Josef Somr a další velikáni českého uměleckého života.
  • Ucho (Československo, 1970) – psychologické drama, které skončilo na dvacet let zamčené v trezoru. Ačkoliv bylo natočeno v roce 1970, premiéry a promítání v kinech se dočkalo až v roce 1990. Tehdejší vládnoucí komunistické straně se děj a zpracování „nehodilo do krámu“ a proto jej zakázalo.

Seriály

  • - Seriál o zakladateli slavné minerální vody Já, Mattoni (Česko, 2016)
  • - Klasika mezi českými seriály – Četnické humoresky (Česko, 1997 – 2004)
  • - Whiskey Cavalier (USA, 2019) komediálně dramatický seriál.
  • - Jedno malé sídlisko (Československo, 1978) – seriál o životě dětí na úplně novém městském sídlišti se natáčelo na sídlištích Zachar, Slovan a Oskol.
  • Další seriály: Napoleon, Mladý Indiana Jones, Kateřina Veliká, Tři mušketýři a další.

Televizní dokumenty a soutěže:

  • O poklad Anežky České, Šumná města, Cyklotoulky, S Loskutákem na cestách, Národní klenoty, Krásné živé památky.

zdroj: Město Kroměříž