Steven Spielberg v něm odhaluje nejriskantnější rozhodnutí amerického vůdce v době, kdy se vyostřovala otázka otroctví a zemí zmítala válka. Hitchcock se ohlíží za kariérou i osobním životem filmového mága hororů. Zahrál si jej Anthony Hopkins a film uvidíme v únoru.

Zdroj: Youtube

Zdroj: Youtube

Ještě předtím ovšem přijde za týden na řadu novinka Quentina Tarantina z amerického Jihu dva roky před občanskou válkou: Nespoutaný Django. Líčí příběh nezvyklé dvojice – černého otroka alias Jamieho Foxxe a německého lovce odměn v nezapomenutelném podání Christopha Waltze. Lovec Schultz je na stopě vražedným bratrům Brittleovým a jedině Django je ho k nim schopen zavést. V Tarantinově režii je jejich cesta pochopitelně lemovaná krvavou řeží i půvabným černým humorem. Třetí z filmových biografií, Renoir, přijde na řadu v březnu a je zasvěcena slavnému malíři impresionistických pláten.

Zdroj: Youtube

Dojde i na svérázné adaptace známých pohádek. Kromě Jeníčka a Mařenky – Lovců čarodějnic, kteří se pohybují mezi mnoha žánry, je to i černobílá Sněhurka: Jiný příběh. Osobitá španělská variace na známý pohádkový motiv se odehrává kolem býčí arény a režisér Pablo Berger za ni dostal několik cen na festivalu v San Sebastianu. V dubnu se vrátí v kabátě 3D sci-fi Jurský park a Steven Soderberg představí své Side Effects (Vedlejší příznaky) s Judem Lawem a Catherinou Zeta-Jones. Napínavý Hypnotizér švédského filmaře Lasse Hallströma připomene literární předlohu vynikajícího severského autora detektivek Larse Keplera.

Lásky čas od tvůrce Lásky nebeské

Květnová kina nabídnou další romanci tvůrce úspěšné Lásky nebeské Richarda Curtise: Lásky čas a Luhrmanovu adaptaci Velkého Gatsbyho s Leonardem DiCapriem. Lahůdkou nepochybně bude i nový film vizionáře Larse von Triera Nymfomanka, jenž už svým titulem signalizuje, o čem tentokrát režisér Melancholie a Antikrista vypráví. Herce zaskočil svými požadavky na eroticky explicitní scény, jejich důvěru prý ale neztratil… V hlavní roli potkáme režisérovu dvorní herečku Charlotte Gainsbourg, dále Umu Thurman a Stellana Skarsgårda.

Zdroj: Youtube

V červnu přijdou katastrofy a zkáza lidstva – mj. další magická sci-fi M. Nighta Shyamalana Po zániku země, v níž otec se synem jako jediní přeživší zkázu Země najdou planetu, kterou už před tisíci lety okupovai lidé a Světová válka Z, kde se Brad Pitt pokouší v režii Marka Forstera uniknout podivné pandemii… Vrátí se také Star Trek, s podtitulem Do temnoty odvypráví J. J. Abrams další dobrodružství kapitána Kirka, Spocka a Spottyho.