„Finále se věnuji 12. rokem a jako výkonná ředitelka čtvrtý rok," řekla Košařová Do 18. května podá projekt s programovou a dramaturgickou vizí, marketingem i rozpočtem a požádá o čtyřleté dotace, které vyhlásila Plzeň v březnu. „Chtěla bych festival osvěžit, omladit a rozšířit zájem o něj, ať už u studentů plzeňských, filmových a uměleckých škol, tak u odborné veřejnosti z ČR i zahraničí," uvedla.

Podle Košařové se vztahy v branži budují těžce a dlouho trvá, než organizátorům začnou filmoví profesionálové věřit. Navíc jsou mnohdy velmi nároční a zvyklí na servis. „A hodně dají najevo, když ho nedostanou, ať je to péče o delegaci nebo technické podmínky," řekla.

Přehlídku zabezpečuje až 150 lidí, nejužší štáb tvoří 25 lidí, kteří se dlouhodobě pohybují ve filmové branži. „Snažíme se akci pořád vylepšovat a zvětšovat, aby měla co největší dosah. Plánů mám hodně," uvedla Košařová. Na projektu nové tváře Finále pracuje přes rok. „Z týmu, který vedu cítím strašně energie a vím, že akce má další potenciál," uvedla. V minulém 27. ročníku, už organizoval tým kolem Košařové úplně všechno sám a festival byl tehdy nominován na cenu Asociace režisérů a scénáristů.

Košařová doufá, že město rozhodne o vítězi do konce června, tak jak to bylo slíbeno. „Nový organizátor nebude mít na přípravu 29. ročníku ani rok, což je strašně limitující. Navíc všechny velké firmy a potenciální partneři rozdělují peníze v létě," řekla.

Organizovat Finále chtějí další dva subjekty z Plzeňska. Prvním je tým kolem spolku Juniorfest, který letos připravuje osmý ročník stejnojmenného mezinárodního filmového festivalu pro děti a mládež, na nějž loni přišlo v Horšovském Týně, Dobřanech, Plzni, Přešticích a v Bruselu 11.500 lidí. „Přihlásíme se jako spolek. Juniorfest je náš koníček, za ten nás nikdo neplatí," řekla jeho ředitelka Judita Soukupová. Úzký tým čítá šest lidí, při festivalu jich je desetkrát více.

„Zřejmě se také přihlásíme, ještě to vyhodnocujeme. Náš tým je desetičlenný," řekl historik a filmový a právní poradce Jiří Nenutil, syn senátora Miroslava Nenutila (ČSSD). Jiří Nenutil se podílel na filmech Lidice, seriálu První republika a je v přípravném týmu filmu o Terezíně, který se bude natáčet ve španělské produkci.