Tato podle mnohých nejkrásnější Italka, která ještě v roce 2007 pózovala pro erotický kalendář Pirelli, je držitelkou řady cen, včetně dvou Oscarů – za filmové ztvárnění románu Alberta Moravii Horalka (1962) a za celoživotní dílo (1991). Letos v březnu korunovala v Praze nejkrásnější dívku Česka v soutěži Česká Miss 2014.

V římských ateliérech začala jako statistka vystupovat v 16 letech, živila se i jako manekýnka a interpretka populárních fotorománů. Osudovým byl pro ni rok 1950, kdy se zúčastnila soutěže krásy Miss Italia, v níž sice nevyhrála, ale v porotě seděl filmový producent Carlo Ponti. „Když jsem Sophii uviděl poprvé, byl jsem fascinovaný víc tím, co vyzařovala, než tím, jak vypadala," vzpomněl Ponti, který se pár let nato stal jejím životním partnerem a s nímž má Lorenová dva syny – dirigenta Carla a herce a režiséra Edoarda. Ponti zemřel v lednu 2007 ve věku 94 let.

Dalším osudovým mužem Lorenové, ale údajně jen na plátně, byl herec Marcello Mastroianni, s nímž se před kamerou poprvé sešla v polovině 50. let a s nímž vytvořila nezapomenutelnou dvojici například v komediích Včera, dnes a zítra a Manželství po italsku nebo v dramatech Slunečnice či Zvláštní den. Již v 50. letech natočila Lorenová několik filmů i v Hollywoodu, mj. po boku Caryho Granta, Franka Sinatry, Anthonyho Quinna, Clarka Gablea či Gregoryho Pecka. V roce 1967 hrála i pod režijním vedením Charlese Chaplina ve snímku Hraběnka z Hongkongu.

Od 80. let Lorenová zvolnila natáčecí tempo a kromě filmu se věnuje i charitě, píše kuchařky či navštěvuje módní přehlídky a gala večery. Letos v Cannes uvedla svůj nejnovější film Lidský hlas, který je adaptací dramatu francouzského básníka Jeana Cocteaua.