Jeho film vypráví o dvou jedenáctiletých klucích a jejich první lásce, fotbalu a hlavně rodině. Právě to, jak se dívají na svět kolem sebe, zachycují na kameru, včetně pátrání po rodinném tajemství jednoho z nich. Tomášův otec totiž každé úterý kamsi mizí, doma to ale zapírá. Některé motivy si přivezl Mádl ze scenáristického kurzu v New Yorku, kostru příběhu doplnil tady. „Napsat klukům dialogy nebylo tak těžké. Řešil jsem s nimi jen některá složitější slova jako třeba autentický – zda by to opravdu tak řekli. Horší bylo natáčení, týden před tím jsem nespal, tak jsem byl nervózní," přiznává herec. „Ale věděl jsem, že se musím obklopit dobrým týmem a to se mi povedlo."

Věděl i to, že klíčové bude obsazení dětských rolí, přesné typy ale před očima neměl. „Bylo mi jasné jen to, že mají být bílí a nemají mít nadváhu," směje se. „Hledali jsme půl roku po celé republice. Petra Šimčáka jsme našli v Brně, Honzík Maršál měl už za sebou role v několika filmech a seriálech. Petr jako začínající dětský filmař měl těžký úkol: pochopit, že některé scény musí odehrát jako moderátor na svou kameru v roli, jiné autenticky," vysvětluje režisér. A kvituje odvahu, s jakou do formálně nezvyklého debutu šel producent Miloslav Šmídmajer (Bio Illusion). I filmové centrum České televize.

„Scénář se mi líbil," svěřil se představitel Tomáše Petr Šimčák. „A bavilo mě oboje: kamera i hraní. Jen ten fotbal jsem se musel doučit." To Jan Maršál je naopak zkušený hráč. Před kamerou i na hřišti. „Fotbal mám rád, užil jsem si to," říká. „Jen to domácí násilí neznám, to jsem zažil až tady a jsem rád, že jenom ve scénáři."

Zdroj: Youtube

V rolích rodičů uvidíme Ondřeje Vetchého a Lucii Trmíkovou, dále Miroslava Táborského a Jaroslavu Pokornou, které se během natáčení podařilo utajit, že slaví 67 narozeniny.

„Po první zkušební projekci jsme trochu ustrnuli," připouští Miloslav Šmídmajer. „Té nadšené roztřesené kamery tam bylo nějak moc. Tak jsme Jirku poprosili, aby tyhle záběry v zájmu diváka eliminoval. A on to akceptoval." O film je zájem i venku, potvrdila to už únorová projekce na trhu na Berlinale a aktuálně distributoři z Japonska, Německa či Hongkongu. Jak si povede film u nás, ukážou další dny. „Trh je dnes naprosto nevypočitatelný," míní Jan Bradáč z Unie filmových distributorů. „Když přijde 10-15 tisíc lidí za víkend, jsme rádi. Takže se necháme překvapit."