„Filmaři tu zachycují obraz dnešní Itálie v různých vrstvách a bez stereotypů, jakými jsou mafiánské příběhy typu Gomorra,“ poznamenává velvyslanec Itálie v Praze Aldo Amati. „Na plátně tak uvidíme snímky s rodinnými i sociálními tématy, vyprávěné s typickým italským humorem, i projekty slibných talentů.“

Budou mezi nimi úspěšné filmy z prestižních festivalů v Cannes a Benátkách, nebo Fortunata, která se letos představila v Karlových Varech. Úvodní Manželka a manžel je osobitou sci-fi, v níž se žena a muž uprostřed manželské krize jednoho dne probudí v těle toho druhého. Na omezený čas mají možnost vcítit se do myšlenek a pocitů svého protějšku. Snímek přijede do Prahy osobně uvést tvůrce Simone Godano.

V připravovaném filmu o Janu Palachovi bude titulní roli hrát Viktor Zavadil
Palach: příběh nevinnosti a ztráty iluzí

Z dalšího programu zmiňme alespoň Příběhy lásky, která se nehodí do tohoto světa od Francesky Comencini, Lásku a podsvětí o setkání rozdílných světů zdravotní sestry a zabijáka (za účasti tvůrčí dvojice Manettiových) či Kráter, disneyovskou pohádku naruby.

Festival uzavře 4. prosince Místo splněných přání z dílny Paola Genoveseho, jehož předchozí snímek Naprostí cizinci vidělo u nás 30 tisíc diváků (je zařazen i do této přehlídky). O den později se definitivně s Itálií rozloučíme koncertem Filharmonického orchestru Bohuslava Martinů, jenž zahraje v Lucerně slavné skladby Astora Piazzolly složené pro filmová plátna. Snímky budou promítány v originálním znění s českými a anglickými titulky.

laureát Ceny Jindřicha Chalupeckého Martin Kohout
Cena Jindřicha Chalupeckého pro „ztracené vztahy“ Martina Kohouta