Je to fenomén, jehož si všímají i zahraniční média. Důvod? Tím nejviditelnějším je úkaz zvaný baťůžkáři, mladé skupinky okupující od rána do noci kinosály a dodávající festivalu neformální náladu něco, co byste u jiných světových přehlídek nenašli. Dále znělky. Koupaly se v nich nahé děvy, běhaly kočky, trdlovalo trio šílenců s kytarou, prchal batůžkář, tančil bez diváků bizarní naháč, drtily se tabletky… Znělky mají i jiné festivaly, ale kreativní minipříběhy, jež okouzlují karlovarské publikum, mají šmrnc a zajímají se o ně i pořadatelé zahraničních přehlídek. Totéž platí o úvodní a finální show. Sice se už sem tam opakuje, nicméně kouzlo cabanovských gejzírů ohně, vody či sličných tanečnic zůstává.

Moderátor Marek Eben
Karlovarský festival se blíží. Moderovat ho opět bude Marek Eben

Filmy a exhibice

Zvláštní kapitolou jsou diváci a hosté. Ti se už léta dělí na dvě skupiny. Jedna přijíždí za filmy a zážitky, druhá za obchody a exhibicí. Kdo nebyl ve Varech, jako by nebyl, říká se. Nejeden politik zneužil červený koberec ke svému zviditelnění. Pak je tu ještě třetí parta. Tu tvoří flamendři, jejichž zážitky se odehrávají ve zcela jiných kulisách než v hledišti. Na dně místní říčky těsně nad ránem, pod židličkami v barech, v lanovce i mezi střepy na tanečním parketu… (Pravda, někdy je tahle hlučná zlatá mládež na facku). Občas sem trochu na zapřenou vpadnou i celebrity. Neplánovaný duet bujarého Juda Lawa a Jiřího Macháčka před pár lety vešel do dějin festivalu. To herec Tony Curtis si roku 1968 vlastnoručně opekl buřta ve větším klidu. I v tom je jisté specifikum varské přehlídky. Ne všude se na „áčkových" festivalech potkáte s hvězdami tak blízko.

Chyť si letušku Deníku!
Karlovarský filmový svátek se blíží: Deník vydal speciální festivalové noviny

Hravost i charita

Je tu i setrvale nízké vstupné, charita a hravost. Kde jinde potkáte blázny hledající v parcích plyšáka či ponožku, aby je vítězoslavně dopravili do festivalových novin? A kdo ví, možná to dělá i neobvyklá festivalová historie kopírující přes sedmdesát let proměny společnosti. Plamenné mírové řeči, urputné boje sovětských porotců o vítězství jejich filmů, zápas s konkurenčním Zlatým golemem i rozpadajícím se Thermalem (mimochodem Machoninových stavba dává Varům další jedinečný rozměr). Karlovarský fenomén má zkrátka mnoho tváří. A především houževnatost napříč dobou i počasím. Takže deštníky a zase do deště!