Film vyžadující pro režiséra přízeň počasí se točil za sněžení i mlhy. „Měli jsme štěstí, asi je to tím, že při nás stál pan Krakonoš, který ve filmu i hrál. Nemusel jsem příliš čekat na mlhu ani sluníčko. Řekl bych, že jsem si vybral štěstí do konce své filmařské kariéry," řekl režisér Kotek.

Scenárista Petr Kolečko vycházel částečně ze své divadelní hry. Snímek, který je Kotkovým režijním debutem, zaplnily rázovité horské postavičky, mezi kterými je například jednonohá lyžařka, rolbař, jenž nepije na Tři krále, lovec žen vynikající neplodností nebo barman se zálibou ve věštění. Snímek je plný hlášek typu „dobrý člověk musí být i dobrý běžkař" nebo „když ztratíš stopu, hledej víru".

Hlavním hrdinou je nejstarší z tradiční běžecké rodiny Bulánů (Ondřej Pavelka), který má potíže se svým synem Jurou (Jakub Prachař), který má více než o běžeckou padesátku zájem o zralé ženy. Do jejich osudů výrazně zasáhne Jan Hilský (Marek Taclík) se svou matkou (Vilma Cibulková).

Autoři filmu, který vznikal ve Špindlerově Mlýně a okolí, mimo jiné jeli čerpat inspiraci na Jizerskou padesátku. Hercům radil mistr světa v běhu na lyžích Martin Koukal. „Celou dobu jsem mu koukal na záda. Neodvážil jsem se mu říct, že už nemůžu," podotkl Taclík.

V diskotékové scéně ze 70. let se v herecké roli objevil i režisér Kotek a Jiří Mádl. Na hory se společně vrátili po téměř deseti letech od jejich úspěšné spolupráce ve Snowborďácích. V dalších rolích se představili například Oldřich Kaiser, Tereza Voříšková nebo Kryštof Hádek.

Zdroj: Youtube