Titulní hrdina snímku s českým podtitulem Nebeský gauner je totiž pilot boeingu. Dlouhé lety si zpestřuje uměle vyvolanými „turbulencemi“, pašováním drog a nakonec špionáží. A to hned dvojí: pracuje pro CIA i pro narkomafii, jmenovitě Pabla Escobara.

Záhy se topí v penězích – a to doslova. V nejvtipnějších scénách na něj z otevřených skříní padají kufry bankovek, jeho manželka marně hledá nové lodičky v krabicích od bot plných peněz a na zahradě už není metr volné zeminy, pod níž by se dala zakopat další taška…

Pašerák drog

Zábavné na tom je, že se téměř vše skutečně stalo, scénář vychází z reálného příběhu Barryho Seala, nadaného amerického pilota a pašeráka drog, jenž „operoval“ v 70. a 80. letech. V novince Douga Limana ho ztělesňuje Tom Cruise. Nejde o první filmový přepis, už v roce 1991 si ho zahrál Dennis Hopper v televizním filmu Podveden.

Trailer filmu Barry Seal: Nebeský gauner

Zdroj: Youtube

Tereza Voříšková a Jan Svěrák při představení filmu Po strništi bos
Po strništi bos je v kinech. Režisér Jan Svěrák se narodil v Žatci

V době příprav aktuálního filmu podala starší Sealova dcera na filmaře stížnost s tím, že poškozují otcovu pověst. Mimo jiné proto, že je ve filmu zpodobněn jako opilec, lehkovážný pilot a otec jen tří, nikoli pěti dětí (které ve skutečnosti měl).

Těžko říct, jak to bylo. Jedno je ale jisté: Seal, o jehož smrti kolují dodnes spory (ve hře byla americká vláda i drogový kartel) má díky Cruisovi velké charisma. Herec dokazuje, že je i v pětapadesáti vitální a sexy.

Cynici v akci

Špionážní příběhy odjakživa táhly. V literatuře i na plátně. Cynicky střižený, šaramantní solitér, jenž se vyseká z každého průšvihu a navrch mu padne k nohám nejkrásnější žena z okolí, to je vděčný model. Nejvíce do žánru zasáhl Ian Fleming s Jamesem Bondem, jehož první adaptace vznikla roku 1962 (Dr. No). Ještě před ním ale okouzlovala nestárnoucí Casablanca s Humphreym Bogartem.

Režisér Marek Najbrt natáčel v prostoru hradu v Ledči nad Sázavou filmovou pohádku Čertí brko.
OBRAZEM: Hrad v Ledči obsadili filmaři. Natáčejí pohádku Čertí brko

Po příčinách vraždy svých kolegů v CIA pátral ve Třech dnech kondora Robert Redford, jeho francouzský kolega Lino Ventura byl v Mlčenlivém jako vědec donucen v politicky složité době „tiše“ pracovat pro Rusy. Vnitřního nepřítele v MI6 hledal v adaptaci slavného románu Johna le Carré Jeden musí z kola ven špion v podání Garyho Oldmana, o pár let později pak Agent bez minulosti s tváří Matta Damona.

Byl nalezen na moři s kulkou a divným čipem v těle, a vůbec si nepamatoval, kdo je a co se s ním stalo… Film odstartoval jednu z nejúspěšnějších špionážních sérií – o agentu Jasonu Bourneovi, pod níž je mimochodem podepsán stejný režisér jako u Barryho Seala – Doug Liman. 

Agenti naruby

Matt Damon si zahrál i v dramatu Kauza CIA: jednoho ze zakladatelů nejznámější zpravodajské agentury světa, který krom operací ze studené války řeší i daň, kterou si náročná kariéra vybírá v jeho manželství. V Labyrintu lží Ridleyho Scotta se sítí teroristické organizace odpovědné za tragický výbuch prodírali agenti dva. Jejich situaci komplikoval fakt, že měli sice oba stejný cíl, ale jiné metody. Zahráli si je Leonard DiCaprio a Russell Crowe.

Rybník na Horní Bráně je jedním z míst, kde režisér Václav Marhoul natáčí Nabarvené ptáče.
Nabarvené ptáče je dřina. Musí se dělat srdcem

Most špionů Stevena Spielberga vrátil na plátno dobu železné opony, kdy lidé na obou stranách žili v zajetí paranoie. V kulisách studené války chystá Tom Hanks sofistikovanou výměnu dvou agentů, přičemž k Abelovi, sovětskému špionu odhalenému v New Yorku, má zvláštní osobní vztah.

Konkurenci Bondovi dělají i agenti v komediích. Za všechny alespoň jedna, kterou natočili Joel a Ethan Coenovi: originální a vtipná Po přečtení spalte. Jejich hrdinové obracejí naruby tradiční šablony o klaďasech a záporácích – chovají se totiž jako totální nemehla, jež se omylem zmocnila tajných dokumentů. S mimořádným gustem si je zahráli Brad Pitt, George Clooney a Frances McDormandová.