„Během léta budu natáčet podzimní premiérové díly Afér a Aleš (Cibulka, partner) bude pro změnu se svým štábem navštěvovat známé osobnosti a točit s nimi na jejich chalupách nové díly pořadu Můžu dál? Takže léto bude hodně pracovní. Ale každou volnou chvíli budeme pochopitelně mizet na naši milovanou roubenku v Máchově kraji. To vydá za všechny dovolené u moře!

Kam jste jel na vaši první romantickou dovolenou?
Moje první romantická dovolená byla asi ta první, kterou jsem si sám zaplatil a na které jsem nebyl s rodiči. V létě 1994 jsme si s kamarádkou Jitkou Ježkovou zakoupili čtrnáctidenní pobyt v Chorvatsku na ostrově Korčula. Mně bylo 17 a Jítě 16. Bylo to skvělé! Užili jsme si to. Bylo to v době, kdy ještě nebyly mobilní telefony, neměli jsme kreditní karty, peněz v hotovosti se nám jako studentům nedostávalo. Vzpomínám si, že nám asi tři dny před návratem domů peníze prostě došly. Zbylo něco málo drobných a my museli hodně počítat, abychom si v obchodě mohli koupit alespoň vodu. Bylo to dobrodružství a legrace, skutečná romantika, na to se prostě nedá zapomenout.

Michal Hrůza
Michal Hrůza: Vše záleží na úhlu pohledu. Jsem věčný optimista

Máte rád akční dovolenou, nebo dáváte přednost válení se na pláži?
Naše profese se je natolik akční, že si s Alešem o dovolené raději užíváme klid a pohodu. Takže nic proti válení na pláži. Ale většinou se chvíli válíme, pak vyrazíme na nějaký výlet, něco poznáme, vidíme a zažijeme, no a potom se zase trochu válíme. Na dovolené se také konečně člověk dostane ke čtení, takže s sebou vždycky táhneme tunu knih a doplácíme za nadváhu našich zavazadel. Pestrost a všehochuť, takové bývají naše dovolené. Ale nějaký adrenalin ve smyslu potápění nebo bungee jumpingu? To už není nic pro nás, vždyť bychom si ublížili!

Cestujete radši po Evropě, nebo spíš na exotická místa?
Oboje. Létáme rádi do Paříže, navštívili jsme Benátky, Řím, Barcelonu, Moskvu a mnoho dalších krásných evropských míst. Milujeme středomořskou Ibizu. Před mnoha lety mě okouzlil New York. Stejně tak krásné to ale bylo třeba v Brazílii, Dubaji nebo v Dominikánské republice, kde jsme byli několikrát. Poznáváme rádi nejrůznější zákoutí a lidi. Ale měl bych asi mluvit spíš v minulém čase. Od té doby, co máme chalupu, tak jsme nejraději tam. Z legrace vždycky říkáme, že už jsme všude byli a všechno viděli. Ale vážně: ta naše zemička je natolik nádherná, že je nám u nás na dvoře opravdu nejlíp.

Zažil jste na dovolené někdy nějaký letní románek?
To si pište! Ale myslíte, že vám o tom budu povídat? A je to už tak dávno, že už si to ani nepamatuju.

Stal se vám někdy nějaký „prázdninový trapas“?
Mně se stávají trapasy bez ohledu na prázdniny nebo roční období. Bývá to proto v létě, v zimě, na podzim i na jaře…

Linda Rybová
Linda Rybová: Existují světy, do nichž nepatřím

Bez čeho z těch praktických věcí se na dovolené prostě neobejdete?
Bez Aleše. Je praktický při balení. Nezapomene na léky, nabíječky na mobily, náplasti, opalovací krémy všech možných faktorů, oblečení a podobně. To neumím a ani mě k tomu nepustí. Já mám zase na starosti jiné potřebné věci: letenky, vouchery na ubytování, pasy nebo pojištění. Často nám proto chybí třeba prášek na bolest hlavy nebo doklad o zaplacení hotelu.

Kam nejdál jste vycestoval?
Určitě do střední a jižní Ameriky. Lákala by mě ale třeba jižní Afrika, Austrálie nebo Nový Zéland. Jenže to je tak daleko, že by mě už asi tolik hodin v letadle zničilo. A to jinak létání miluju! Jenže to dnešní věčné čekání na letištích, fronty, transfery… Víte, kolik je to k nám na chalupu? Pouhých 68 kilometrů!

Navštívil jste někdy nudapláž?
Vzhledem k tomu, že jsme mnoho let létali na naši milovanou Ibizu, tak je odpověď jasná: Ano! Byli jsme tam několikrát. Dnes už bychom se možná styděli. Ale má to něco do sebe. Když se koupete v moři jen tak, jak vás Bůh stvořil, je to ohromně osvobozující. Člověk si najednou fakt připadá jako součást přírody. Je to přirozené. Plavky vlastně přirozené vůbec nejsou.

Jaká byla vaše nejdražší dovolená?
Jednoznačně Hilton v Dubaji.

Mireille Mathieu.
Mireille Mathieu: Od dětství jsem chtěla být jako Edith Piaf

Jakou nejbizarnější věc jste na dovolené ochutnal?
Asi žádnou. Hlemýždě, žabí stehýnka, mořské plody, krevety nebo třeba langusty považuji za běžnou věc. A naopak takový opičí mozeček, červíky nebo psa bych nepozřel, to považuji za bizarnost, no a proto to rozhodně nehodlám nikdy ochutnávat.

Těšíte se z dovolené domů nebo návrat spíš obrečíte?
Všechno jednou začíná a končí. I dovolená. Takže to bývají smíšené pocity. Je mi líto, že končí něco krásného, ale zase se na druhou stranu těším domů a na krásné věci, které se v dalším období odehrají tam. A někdy se člověku opravdu po pohodlí a bezpečí domova zasteskne. Zkrátka se vracím domů rád.