Plakát 43. ročníku Letní filmové školy v Uherském Hradišti. Ilustrační foto.Zdroj: Archiv LFŠ UH„Hosté uvedou své filmy a budou besedovat i vyučovat diváky. Oběma chceme ukázat krásy města i místního folkloru,“ prozradila ředitelka festivalu Radana Korená. Z českých a slovenských filmových osobností dorazí Magda Vášáryová, Jan Hřebejk nebo Jan Svěrák.

Šéfka filmové školy doplnila, že šestaosmdesátiletý Jan Troell obdrží na sobotním slavnostním zahájení Výroční cenu Asociace Českých filmových klubů. Čtyřiapadesátiletý Daniel Bergman promluví o snímku Nedělňátka, na němž na začátku devadesátých let spolupracoval se svým otcem.

43. ročník Letní filmové školy v Uherském Hradiště, 2017
Filmovka bez hluku. Koncerty přesunuli do Klubu Mír

Na poznání švédské kinematografie se těší i filmoví fanoušci. „Z programu mě nejvíce zaujala část zaměřená na Švédsko. V současné době je to stále populárnější oblast filmového i knižního průmyslu,“ vyjádřila se studentka Michaela Trtková, která se festival chystá navštívit.

Počet akreditací organizátoři zatím tají

Do Uherského Hradiště zavítají každý rok na přelomu července a srpna tisíce filmových fanoušků. Rekordem festivalu je 6247 návštěvníků z roku 2014. Loni organizátoři vydali 5700 akreditací, o rok dříve 5500. Jestli letos rekord padne, to se neví, organizátoři totiž počet akreditací zatím tají.

„Celkové počty akreditovaných zveřejníme až na konci Letní filmové školy,“ nechala se slyšet Radana Korená.

Letní filmová škola v Uh. Hradišti. Ilustrační foto.
Filmovka se zaměří na Švédsko

Fanoušci si musejí dát pozor na rušení nočního klidu

Velký nápor filmových příznivců se očekává na veřejně přístupných promítáních na Masarykově náměstí a Smetanových sadech. Promítání lze během Letní filmové školy provozovat až do druhé hodiny ranní. Návštěvníci si ale musejí dávat pozor na překročení této časové hranice.

„Otevírací doba restauračních zahrádek se během festivalu nemění,“ zmínil starosta Uherského Hradiště Stanislav Blaha. Na Masarykově náměstí, Mariánském náměstí a v ulicích Havlíčkova, Josefa Stancla a Nádražní platí provozní doba od 7.00 do půlnoci. V ostatních lokacích se zahrádky musejí uzavřít už ve 22 hodin.

Zmatky v Uherském Brodě. Letní kino u Ulitého Kafé představitelé města zrušili
Dohoda v kauze kolem letního kina v Uherském Brodě je na světě