„Kamera. Jedem." Dav lidí v dobových kostýmech, který doteď strnule postával, se dává do pohybu. Od Vítězné k Severočeskému muzeu jede historický kočár, z něhož visí zvukař s mikrofonem. Ženy s deštníčky a muži v kloboucích přecházejí přes silnici nebo korzují na schodech muzea, tedy vlastně „ústavu fyziky". Marně vyhlížím, jestli se někde neobjeví herec Geoffrey Rush, který má v připravovaném americkém seriálu Genius hrát samotného Alberta Einsteina. Zpovídám proto aspoň komparzisty, kteří se každou volnou chvíli schovávají do stínu.

HORKO NA PLACE

„To horko je nejhorší. A budeme tady zřejmě celý den," vypráví dva muži, kteří posedávají na lavičce před poliklinikou. Oba mají na sobě vlněné kabáty a teplé kalhoty. Aspoň si mohli sundat klobouky. „Není to moje první natáčení a musím uznat, že jsou Američani profesionálové. Když jsme přišli na kostýmovou zkoušku, měli jsme už připraveno oblečení, které nám vybírali podle fotek," vypráví jeden z nich. Moc toho říct nesmí. Americká produkce o publicitu nestojí.

AMERICKÝ ŠTÁB zabydlel včera schody Severočeského muzea. Natáčení probíhalo i před Oblastní galerií.Zdroj: Jakub Volný

Natáčení historického seriálu přitahuje i spoustu zvědavců, takže pán v kšiltovce má co dělat, aby všechny nežádoucí elementy udržel mimo záběr. „Tam nechoďte," volá na paní s kočárkem a holčičkou v tričku Hello Kitty. I já jsem za chvíli zahnána až ke dveřím suterénní lékárny.

Scéna se opět opakuje. Opět korzování, opět příjezd kočáru. A pořád dokola. „Je to hlavně o čekání. To už mě předem varovali," svěřuje se další z komparzistů.

Přemýšlím, jestli těch tisíc korun za celodenní muka v teplém oblečení v tropických třicítkách není trochu málo. Na druhou stranu, dostat se do programu televizí na celém světě, se asi jen tak někomu nezadaří.

CHYBĚJÍCÍ ZNAČENÍ?

Ne všichni jsou z natáčení seriálu, který vzniká pod taktovkou slavného režiséra Rona Howarda, nadšení. Především řidiči, kteří jeden za druhým přijíždějí od Husovky, jsou otrávení. „Není to vůbec označené. Žádná cedule, nic. Jak se mám dostat domů," rozčiluje se jeden z nich. Vedoucí filmové kanceláře Pavlína Kuchtová oponuje. „Uzavírky byly dopředu avizované. Musel je schválit odbor dopravy i policie," vysvětluje. Podle ní značení odpovídá zákonům.

Zjišťujeme, jak to tedy na „Husovce" vypadá. Směrem od Harcova je skutečně cedule informující o tom, že je Masarykova ulice uzavřená. Z druhé strany je přikázaný směr jízdy, který řada řidičů přehlédne, a tak do Vítězné zatáčí další a další auta.

TROCHA SHOVÍVAVOSTI

„Jsem rád, že se Liberec opravuje. Jsem rád, že se tu natáčí. Ale když je pondělí ráno, vezu dceru do školy a pak pospíchám na natáčení, půlka ulic je rozkopaná a tu druhou obsadili filmaři, tak to je k zešílení," svěřil se už dopoledne na sociálních sítích Jan Punčochář z televize RTM+. „Jde prostě jen o shovívavost a ochotu řidičů vyjet o pár minut dříve, pokud spěchají na čas. Pondělky bývají obecně dopravně náročné. Filmaře v našem městě vítáme a jeden pracovní den, kdy zajistíme náhradní dopravu mhd, je to zkrátka jen o toleranci lidí," vysvětlila mluvčí liberecké radnice Jana Kodymová s tím, že uzavírky byly podle zákona vyvěšeny na úřední desce.

Americká produkce by se do Liberce měla vrátit zase v listopadu.