Pytlík kuliček je film o židovské rodině za 2. světové války ve Francii, předlohou je kniha od francouzského spisovatele Josepha Joffa. Termín natáčení v Žatci včetně přípravných a úklidových prací je od 15. září do 16. října a pak ještě několik dní v listopadu. Francouzi si v Žatci vybrali pro pořízení exteriérových snímku Chelčického náměstí a okolí.

Filmaři opraví části budov

Město Žatec za natáčení dostane jeden milion korun, nájem pozemků v lokalitě už schválili tamní zastupitelé. Filmaři na své náklady navíc zajistí opravu některých budov. Konkrétně potřebují pro natáčení vyspravit některé sokly a části fasád, aby bylo navozeno prostředí francouzského městečka. „Současný stav některých budov na Chelčického náměstí je horší, než byl ve Francii za války," zazněla poznámka na jednání žateckých zastupitelů. Natáčení filmu by mohlo pomoci k další propagaci Žatce, poděkování městu by se mělo objevit v závěrečných titulcích filmu.

V Žatci se v minulých letech natáčela celá řada historických filmů, při kterých štáby využívaly zanedbané části města pro pořízení záběrů. Právě filmy ze druhé světové války se ve městě natáčejí poměrně často. Štáby si ale město vybírají také pro jeho nevšední historickou atmosféru, naposledy, letos na jaře, v Žatci natáčela Česká televize seriál Já, Mattoni. Na obrazovkách by se měl objevit příští rok na podzim.

Fotogenické město a jeho zajímavé ulice hrají například ve známých snímcích Holky z porcelánu, Ještě žiju s plácačkou, věšákem a čepicí, Bídníci, Yentl s Barbrou Streisand, Červený Bedrník, Dívka a kouzelník, Edith Piaf, Hořící keř, Oliver Twist nebo v sériích Náměstíčko nebo v novém pokračování Nemocnice na kraji města.

Film Pytlík kuliček• děj snímku se odehrává ve Francii za druhé světové války
• předlohou je kniha francouzského spisovatele Josepha Joffa
• ten román Pytlík kuliček publikoval v roce 1973, stal se z něj bestseller. Prodalo se přes 20 milionů knih, přeložen byl do více než dvaceti jazyků
• příběh se odehrává mezi lety 1941 a 1944, kdy dva mladí židovští bratři prchají přes Francii, která byla obsazena německou armádou