Hradby Křivoklátu už zažily leckteré filmaře a slavné tváře. Zavítala sem v rámci natáčení filmu Wanted Angelina Jolieová a s filmem Kletba bratří Grimmů Heath Ledger a Matt Damon. Točily se tu pohádky Třetí princ, Jak se budí princezny, Tři veteráni, muzikál Noc na Karlštejně či historické filmy Slasti Otce vlasti a Alžběta Báthoryová Čachtická paní. Teď doplní pomyslné tablo hvězd další hrdinové hvězdy Noir Film Festivalu, který tu začne už ve čtvrtek a potrvá do 24. srpna.

Jeho první ročník se konal loni na Kokoříně a ukázal, že o noirové filmy je velký zájem. Proto se organizátoři rozhodli pokračovat, přičemž azyl našli na větším hradě. „Je tu víc prostoru, takže si můžeme dovolit víc akcí," říká šéf festivalového týmu Vítek Grigartzik. „Je ovšem pravda, že o to byla organizace také těžší. Nebylo moc času na shánění filmových práv, takže jsme museli některé sekce vzdát třeba Milence na útěku. Navíc promítáme přímo v sálech na hradě, kde je třeba respektovat historický ráz prostoru a nerušit běžné prohlídky, takže jsme cestou různých truhlářských úprav řešili kvalitu projekcí." Úskalí, která organizace promítání na hradě přináší, městské festivaly neřeší. Odměnou za to je ovšem nenapodobitelná atmosféra a nečekané filmové zážitky mezi kamennými hradbami, nemluvě o nočních projekcích pod širákem na nádvoří. „Jsme jediný festival v tomto rozsahu, který se koná na středověkém hradě," láká diváky Grigartzik. „Historické sály náladu filmů umocňují, tohle těžko zažijete v běžném kině. Loňské venkovní projekce na hradě za úplňku s létajícími netopýry byly jedinečné!"

Promiňte, omyl. Loňský ročník vzdal poctu dvěma noirovým ikonám, Humphreymu Bogartovi a Gene Tierneyové, po nichž byly pojmenovány i promítací sály. Letos ponesou sály Křivoklátu jména dalších noirové královny Barbary Stanwyckové a jejího kolegy Glenna Forda. Herečce věnují dramaturgové projekci její one woman show Promiňte, omyl (Sorry, Wrong Number, 1948), odkaz Glenna Forda připomene Velký zátah z dílny Fritze Langa (The Big Heat, 1953). Bude pokračovat ohlédnutí za tvorbou Billyho Wildera, jeho sekce nabídne tentokrát tři filmy: Ztracený víkend, Eso v rukávu a Sunset Blvd. Zvláštní pocty se dočká také český herec a režisér Hugo Haas, který je podepsán rovněž pod několika noiry natočil je během dvacetiletého exilu v USA. Festival promítne jeho Přiznání jedné dívky z roku 1953, kde si autor scénáře a režisér také sám zahrál.

Vytápěný sál

Organizátoři myslí i na pohodlí svého publika. "Vzhledem ke končícímu létu a nižším teplotám na hradě budeme po dohodě s kastelánem větší sál vytápět, aby měli diváci větší komfort," uklidňuje navíc Grigartzik.

Připraveny jsou četné sekce: výběr z noiru britského, boxerského, animovaného, českého i amatérského, ke slovu přijde i docu-noir. Stejně jako loni dojde i na prezentaci tvorby HBO, v programu jsou dva mimořádné projekty: česko-polský Hořící keř a americký seriál Temný případ. A pro rodiče jeden milý bonus dětský koutek na hradě, kde mohou na čtyři hodiny s klidem „odložit" své ratolesti a jít do kina. Nebudou chybět ani herečtí patroni, letos filmy uvedou Soňa Norisová, Martin Stránský a Vladimír Kratina, mezi hosty budou Vilma Cibulková nebo Daniela Kolářová.

„Festival začíná 21. srpna, v osudový den naší historie, proto jsme se rozhodli v rámci zahájení promítnout symbolicky dokument Milana Peera o pohřbu Jana Palacha," doplňuje šéf festivalu. „Bude doprovázen živou hrou na violoncello." A když noir festival, tak stylový partner akce Chateau Valtice chystá pro návštěvníky speciální černobílou edici vín, na ochutnání tu bude ručně vyráběná čokoláda s logem festivalu. Kdo si libuje v nevšedních zážitcích, neměl by tu chybět…

Doprovodné akce a soutěž

Součástí festivalu je unikátní výstava, která připomene americkou tvůrčí etapu Hugo Haase v průběhu 40. a 50. let. Obsahuje plakáty, fotosky, osobní korespondenci a další dokumenty. Kromě ní mohou diváci zhlédnout projekci snímku Přiznání jedné dívky, který Haas v USA natočil a který bude v České republice představen poprvé v originálním znění s českými titulky (televize jej uváděla jen s dabingem).

Pro kreativní psavce pořádá festivalový tým originální soutěž. Zkuste poskládat z názvů filmů uváděných na letošním ročníku volný literární útvar o maximální délce 200 slov, můžete s ním vyhrát 4 DVD s filmy z letošního a loňského programu. Svá díla posílejte buď na e-mail jana@noirfilmfestival.cz nebo odevzdejte přímo ve Festivalovém centru na hradě, a to až do soboty 23. 8. do 21.00. Vítěz bude vyhlášen při nedělním zakončení festivalu.

Důležité technické informace:
Jednotlivé vstupenky
- sály Glenna Forda, Barbary Stanwyck a HBO (28 projekcí): 90 Kč
- večer. projekce na hradě, spec. projekce a závěr festivalu (5 projekcí): 120 Kč
- HBO projekce Temného případu: po předchozí registraci zdarma
- výstava Hugo Haas v USA 4062: s jakoukoliv vstupenkou/pasem zdarma; pro ostatní návštěvníky 20 Kč
- děti do 6 let vstup zdarma, bez nároku na samostatné místo
Celofestivalový pas (21. 8. - 24. 8.)
- 900 Kč (800 Kč při koupi do 31. 7.)
- studenti, senioři +65, ZTP/P: 750 Kč
- rezidenti*: 800 Kč
Víkendový pas (23. 8. - 24. 8.)
- 600 Kč (550 Kč při koupi do 31. 7.)
- studenti, senioři +65, ZTP/P, rezidenti*: 550 Kč
Noční pas (21. 8. - 23. 8.)
- 3 več. projekce na nádvoří + 2 půlnoč. projekce: 450 Kč, ZTP/P: 400 Kč
Noirový pas (21. 8. - 24. 8.)
- 2000 Kč, tzv. štědrá akreditace určená těm, kteří chtějí finančně podpořit organizaci festivalu