Producent vítězného filmu Thomas Langmann v děkovné řeči zmínil svého otce, režiséra a producenta Clauda Berriho, který, jak připomenul, spolupracoval například s Milošem Formanem. Režisér Hazanavicius pak žertem poslal do postele své děti, jež ceremoniál sledovaly v Paříži. Jediným němým filmem s Oscarem za nejlepší film bylo válečné drama Wings. Uspělo na vůbec prvním předávání cen v roce 1927.

Vítězem je černobílý němý film

Černobílý The Artist, který se odehrává na sklonku éry němého filmu, vyhrál ceněné Oscary za nejlepší režii a film jako vůbec první francouzský snímek. Uspěl také v klání o nejlepšího herce, když si sošku odnesl Jean Dujardin. "Formidable, merci beaucoup," vykřikl nadšeně ve své mateřštině rozjařený francouzský herec.

Nejlepší herečka? Meryl Streep

Mezi ženami se nejlepší herečkou stala Meryl Streep za roli bývalé britské premiérky Margaret Thatcherové ve filmu Železná lady. Rekordmanka v počtu nominací, jichž dosud nashromáždila 17, získala svého třetího Oscara. Naposledy uspěla v roce 1982 za hlavní roli ve snímku Sophiina volba.

Cenu za nejlepší ženský výkon ve vedlejší roli pak obdržela Octavia Spencer za roli v dramatu z doby amerického hnutí za občanská práva Černobílý svět. Mezi muži ve stejné kategorii převzal sošku Christopher Plummer za roli ve filmu Začátky a v 82 letech se stal vůbec nejstarším držitelem Oscara. "Jsi jenom o dva roky starší než já, drahoušku, kde jsi byl celý můj život?" řekl herec na adresu sošky.

Íránský Rozchod Nadera a Simin má sošku

Cenu pro nejlepší zahraniční film obdržel íránský snímek Rozchod Nadera a Simin. Jeho režisér Asghar Farhádí stejně jako po nedávném vítězství na Zlatých glóbech v děkovné řeči připomenul současné napětí mezi jeho zemí a Spojenými státy. "Hrdě tuto cenu věnuji lidu mé země, lidu, který respektuje všechny kultury a civilizace a nesnáší nepřátelství a zášť," řekl.

Letošním Oscarům dominovala nostalgická nálada. Přispělo k tomu, že většina z devíti filmů nominovaných na cenu za nejlepší film se odehrávala v minulosti, včetně obou, které nakonec byly nejúspěšnější. Zatímco The Artist s deseti nominacemi se ohlížel za zlatou érou amerického němého filmu, v Hugovi a jeho velkém objevu s 11 nominacemi vzdal Scorsese, který se mimo jiné věnuje záchraně světového filmového dědictví, hold francouzskému filmovému průkopníkovi Georgesi Mélièsovi.

Letošním Oscarům vévodila nostalgie

Známí herci pak v předtočených klipech vzpomínali na první filmy, které viděli, a vyznávali se z okouzlení magií stříbrného plátna. Sálem pak procházely hostesky s popcornem, jako kdyby Hollywood v éře digitálních technologií a filmů stahovaných na počítače chtěl vyvolat zpět kouzlo společného sledování v kině.

Kříšením osvědčené minulosti byl i návrat vyzdvihovaného moderátora Billyho Crystala po dlouhé pauze. Komik Oscary moderoval podeváté a sál plný hvězd ho přijal velmi vstřícně. "Užijte si dnešní večer, protože nic tolik neodlehčí světové ekonomické problémy, jako když se díváte, jak si milionáři navzájem předávají zlaté sošky," vtipkoval například.

Sacha Baron Cohen dorazil jako diktátor Aladin

O rozruch se pak na letošních Oscarech postaral jiný komik, Brit Sacha Baron Cohen. Na tradiční promenádu hvězd po červeném koberci před ceremoniál přišel jako blízkovýchodní vůdce Aladin, jehož ztvárnil ve filmu Diktátor, jenž do kin zamíří letos. V ruce přitom držel zlatou urnu s portrétem zesnulého severokorejského diktátora Kim Čong-ila. Cohen podotkl, že ještě donedávna neomezenému vládci KLDR plní celoživotní přání podívat se na předávání Oscarů a že jeho popel hodlá rozprášit na poprsí herečky Halle Berryové. Záhy ale obsah urny "omylem" vyklopil na konsternovaného moderátora Ryana Seacresta, jenž na červeném koberci zpovídal hvězdy.

Prestižní filmové ceny letos zaznamenaly svůj 84. ročník. Uděluje je americká Akademie filmových věd a umění. Kromě nejlepších výkonů za uplynulý rok předává i čestné Oscary. Nyní jimi myslela například na populární televizní moderátorku Oprah Winfrey, herce Jamese Earla Jonese či maskéra Dicka Simona, jenž mimo jiné pracoval na Formanově Amadeovi.

Na červeném koberci dominovala bílá barva

Předávání filmových cen Oscar je nejen přehlídkou hereckých hvězd a nominovaných filmů, ale také příležitostí předvést vybrané módní kreace. Pro muže je volba jasná a černý oblek téměř povinností, z níž může vybočit snad jedině britský komik Sacha Baron Cohen, který se podle očekávání dostavil ve vojenské uniformě - kostýmu fiktivního diktátora.

Ale ženy se musejí rozhodnout, jaké barvě a podobě večerní róby dají přednost. Letos byla jejich převažující volbou bílá, napsala dnes agentura Reuters. V bílé na červeném koberci při tradičním příchodu na slavnostní ceremonii defilovala celá škála hvězd včetně Gwyneth Paltrow či Jennifer Lopez.  Nebyla to ale volba jediná. Některé sáhly po sytých odstínech červené a zlaté. A Angelina Jolie, která je známá jako propagátorka nových trendů, naplnila do poslední kapky představu hvězdy první velikosti výběrem černé róby doplněné jen minimálně šperky.

"Ledové tóny bílé, stříbrné, slonovinové - ty vládly červenému koberci," řekl agentuře Reuters módní návrhář Marc Bouwer. "Prakticky každá žena, která letos vypadala na červeném koberci ohromně, byla oblečená v bílé," dodal. Mezi ně se krom Paltrow a Lopez zařadila například Octavia Spencer, Milla Jovovich či Shailene Woodley. Částečně se do tohoto trendu zapojila i Sandra Bullock, která zvolila kombinované černo-bílé šaty.

Angelina Jolie prý razí trendy

"Bílá je tuto sezonu favoritem celebrit," řekl odborník na módní styly Sam Saboura. "Je výrazná a vypadá skvěle v kamerách," dodal. Ironií je, že Jolie, která "bílý trend" odstartovala minulý měsíc při předávání Zlatých glóbů, obrátila o 180 stupňů a předvedla se na Oscarech v černé róbě z Atelieru Versace. "Angelina Jolie razí trendy a je královnou červeného koberce," řekl Bouwer. "Není překvapením, že ji všichni následují. A také není překvapením, že se rozhodla udělat opak a vrátit se k barvě, kterou na Oscary nosila před pár lety." Dalším společným znakem mnoha letošních večerních šatů, v nichž defilovaly herečky, bylo lesklé zdobení v podobě flitrů, korálků či výšivek. Na červeném koberci ale zářila i zlatá - například na róbě Meryl Streep či krémovo-zlatých šatech Cameron Diaz.