Před mnoha lety, velmi, velmi daleko… se odehrál největší střet dobra se zlem. Zapletla se do něj řada civilizací z celého vesmíru, kdo nakonec zvítězil, není dodnes jisté. Odpověď na tuto základní otázku zjistíme, až bude mít premiéru poslední díl nejslavnější filmové ságy Star Wars.

Z filmu Čtverec
Evropské Oscary posbíral Čtverec

Fenomén, který proměnil filmový průmysl a vůbec showbyznys, se zrodil v mysli producenta a režiséra George Lucase, první díl měl premiéru již před 50 lety a zítra do českých kin vstoupí další, již osmá epizoda Hvězdných válek s podtitulem Poslední z Jediů. Dozvíme se tak další střípky příběhu, který oživil režisér J. J. Abrams v roce 2015.

Zdroj: Youtube

Nadšené reakce

První diváci zhlédli nový díl Star Wars o uplynulém víkendu. A reakce jsou podle očekávání nadšené. Dokonce někteří hovoří o nejlepší epizodě vůbec, což je však třeba vždy vnímat s velkými rezervami. Na druhé straně bylo by velkým překvapením, kdyby se režisérovi Rianu Johnsonovi (autor pozoruhodné sci-fi Looper) podařilo snímek výrazně pokazit. Hvězdné války jsou totiž natolik cennou a sledovanou sérií, že si ji studio ohlídá prostřednictvím celé řady producentů, mezi nimiž nechybějí tvůrci předchozích filmů.

Z filmu Tátova volha
České novinky: Tátova volha, Čertí brko a láska s krimi nádechem

Všichni jsou si totiž vědomi toho, že fanoušci této ságy patří k nejnáročnějšímu publiku vůbec. Po celém světě jsou desítky milionů lidí, kteří se dokážou o některých aspektech série hádat celé večery, umějí citovat celé pasáže filmů, oblékají se jako populární hrdinové. Z Hvězdných válek se stal fenomén, který jiní tvůrci citují ve vlastních dílech a věty jako „Luku, jsem tvůj otec“ se dostaly do obecného slovníku.

Stroj na peníze

Nové Hvězdné války vznikají pod taktovkou studia Walt Disney, kterému se podařilo z již dostatečně úspěšné série vytvořit mašinu na peníze. Nový film ze světa Star Wars má premiéru každý rok, hlavní ságu doplňují spletité vedlejší dějové linky. Těšit se můžeme na filmy o mládí slavných postav (příští rok se například podíváme na mládí Hana Sola, kterého v původní trilogii hrál Harrison Ford).

Ještě více peněz než samotné filmy pak vydělávají všelijaké hrníčky, povlečení či trička s postavičkami ze Star Wars. Tvůrce série George Lucas dokonce při uzavření smlouvy na natočení první epizody v sedmdesátých letech trval na tom, že si ponechá možnost prodeje licencí třetím stranám. A díky tomu se z něj stal jeden z nejbohatších filmařů všech dob, ačkoli po tomto filmu dlouhá desetiletí nenatočil vůbec nic.