Snímek, který podle uživatelů Česko-Slovenské filmové databáze je 12. nejlepším filmem všech dob, se do kin vrací v digitálně vylepšené verzi. To je trend současné doby, kdy se starším filmům dává modernější kabát, navíc využitelný v mnohem širší distribuční síti kiny počínaje a internetovými videopůjčovnami konče. Navíc snímek dostane kvalitu, která bude vyhovovat stále modernějším televizorům.

Zdroj: Youtube

Ukázka z prvního filmu Terminátor

Skvělá série

Terminátor patří k nejúspěšnějším sériím dějin kinematografie. První snímek natočil James Cameron v roce 1984 a do titulní záporné role obsadil svalnatého Arnolda Schwarzeneggera. Ten měl na kontě několik snímků a úspěchů, hvězdou první velikosti se však stal až touto rolí. Přitom v prvním snímku prohodil pouhých 58 slov. A není bez zajímavosti, že původně měl Arnie hrát hlavní kladnou roli, Kylea Reese, při čtení scénáře si však sám řekl o roli stroje, který putuje časem, aby zabil matku pozdějšího vůdce povstalců proti nadvládě strojů.

Mike + The Mechanics
Mike + The Mechanics dnes poprvé v Česku

Snímek stál pouhých 6,5 milionu dolarů, ale celosvětově vydělal 13krát tolik. Navíc si vysloužil kultovní status a v roce 2008 byl knihovnou amerického Kongresu zařazen mezi kulturní dědictví.

Zdroj: Youtube

Terminátor 2

Pokračování lepší než jednička

Úspěch snímku byl takový, že James Cameron začal chystat pokračování. A ne tak ledajaké. Terminátor 2: Den zúčtování byl na svou dobu revoluční. Byl to první film s rozpočtem dosahujícím 100 milionů dolarů, peníze šly z velké části na unikátní digitální triky. Díky nim, skvělé hudbě a silnému příběhu je snímek živý dodnes a kvalitou efektů překonává i mnohé novější filmy. Také pokračování se stalo senzací, celosvětově utržil přes půl miliardy, získal čtyři Oscary a řadu dalších ocenění. Z Jamese Camerona se stala největší režisérská hvězda a mohl začít pracovat na projektech velikosti Titaniku.

Snímek Červená režisérky Olgy Sommerové.
Má kondice je moje čisté svědomí, vypráví snímek Červená

V moderním Hollywoodu se producenti chytají každého úspěchu a snaží se jej vytěžit na maximum. To se stalo i Terminátorovi. Dodnes vzniklo již pět celovečerních filmů a jeden televizní seriál. Snímky většinou sklidí solidní úspěch, ale zatím žádný nedosáhl rozměrů prvních dvou pokračování.