Thrillery Stephena Kinga jsou léta vděčným námětem filmařů, kteří se už v minulosti chopili Carrie, Misery či Osvícení, přičemž posledně jmenovaný patří k dnes k filmovým špičkám ve svém žánru. Román To psal mistr tiché hrůzy čtyři roky a první filmová verze vznikla už v roce 1990. Příběh se odehrává ve fiktivním americkém městě Derry ve státě Maine, kde začnou na sklonku 50. let za podivných okolností vraždy místních dětí.

Vše odstartuje skon malého Georgie, jenž je uprostřed dlouhých dešťů nalezen mrtev u vodní jímky. Jeho starší bratr s koktavým handicapem se rozhodne přijít událostem na kloub a začne s partou přátel odhalovat temné tajemství minulosti města. Spojuje je stigma outsiderů, jež nemají zrovna vlídné rodinné zázemí a které navrch tyranizují zdejší výrostci.

Zdroj: Youtube

Nová filmová adaptace režiséra Andy Muschiettiho, jež dnes vstupuje do kin, se knihy drží poměrně důsledně. Pod scénářem je podepsán mimo jiné Cary Fukunaga (Jana Eyrová), který spolu s režisérem vzdálil film Kingově tajemnosti založené na mystickém uchopení podivných souvislostí v historii města a přidal na explicitě strašidelných scén. Podívaná ale naštěstí nestojí jen na tom, podstatný je tu příběh (který má v knize dva časové úseky, adaptují se oba). A ten vyprávějí tvůrci přesvědčivě.

Poté přišel další Terminátor.
Nesmrtelný Terminátor se vrací na plátna. Po 25 letech jako nový

Především díky tomu, že jsou bravurně napsané dětské postavy i dialogy a že je dobře vystižen jejich svět. Se všemi strachy, problémy i slastmi teenagerů, kteří kromě síly přátelství objevují i půvab své kurážné rusovlasé spolužačky. Nejsme tak odevzdáni jen napospas syrové hrůze děsivého klauna s nevinným červeným balonkem (jehož konání tu na rozdíl od knihy chybí hlubší souvislosti a motivace), ale užíváme si – popravdě, z celého filmu nejvíce – skvěle natočené odlehčující scény s mladými hrdiny.

Nejen proto, že mají své pozemské handicapy (astma, koktání, obezita či černá kůže), jimž rozumí každý mladý teenager, ale díky pečlivému castingu hlavně výtečné dětské interprety. Za všechny alespoň Jaeden Lieberher jako koktavý Bill, Jeremy Ray Taylor v roli tlouštíka Bena, Finn Wolfhard jako ukecaný Stanley a Sophia Lillis jako charismatická zrzka Beverly. Role klauna se zhostil neméně přesvědčivě Bill Skarsgård, syn známého švédského herce Stellana Skarsgårda.

Ukázka muzikálu Krysař proběhla 31. srpna v pražském divadle Kalich.
Nový Krysař má tvář Přemysla Pálka

Skoro se chce říct, že by to mohl být parádní film pro teenagery, jen ten horor to trochu kazí. Ale to by nebylo fér. Náladu totiž buduje Muschietti vcelku zkušeně – i když blíže je Kingovi v méně okázalých momentech (skvělá úvodní scéna s lodičkou na deštivé ulici, historie Derry oživlá na stránkách dobového tisku, bloudění kanály). Uvidíme, jak bude příběh mezi světem reálným a tím, kde se „všechno vznáší“, pokračovat. Druhá část, kde se hrdinové vrátí v dospělých rolích, je plánována už na příští rok.