„Nechceme být televizí jednoho seriálu, původní hranou tvorbu bychom rádi posunuli dál prostřednictvím nově vytvořené scénáristické skupiny. Pozornost ale budeme soustředit i na hudební formáty, dětský obsah a nezávislou publicistiku," uvedl šéfproducent Lukáš Záhoř.

Hraný seriál Casting.Námět na osmidílný seriál Casting, který vzniká v produkci společnosti Negativ – stejně jako politická satira Kancelář Blaník, jehož tvůrci letos získali za třetí sérii Českého lva za mimořádný počin v oblasti audiovize –, se zrodil v hlavě castingové režisérky Kateřiny Oujezdské. Na základě bohatých osobních zkušeností z konkurzů k mnoha českým filmům si uvědomila dějový a emocionální potenciál situací, při kterých se známí lidé střídají před její kamerou, usilují o roli nebo se třeba jen svěřují se svými životními příběhy. „Podpořeni jejím slibem, že seriál natočíme – a navíc tvrzením Pavla Lišky, poté co jsme odpromítali Polski film, že to, že hraje sám sebe, ještě neznamená, že je to on – jsme se pustili do práce. Trvalo to dlouho, pilotní díl v režii Marka Najbrta jsme dokončili teprve loni," uvedl producent Milan Kuchynka. Hlavní role v něm ztvárnili Jana Plodková coby majitelka castingové agentury, Jakub Žáček jako její asistent a Marek Daniel ztvárňující hypochondrického manžela. Z herců pozvaných na zkoušky jedné role přijali účast Vojtěch Dyk, Lukáš Pavlásek či Pavel Liška.

Další novinka, Pohádky z lednice, pocházejí z pera scenáristy Roberta Geislera, jeden z duchovních otců Tondy Blaníka. „Nápad přišel, když jsem sám hlídal doma děti. Dal jsem je spát, zavřel jsem za nimi dveře a najednou slyším, že je v pokoji strašný brajgl. Znovu jsem otevřel, rozsvítil, ale bylo tam úplné ticho. Tak jsem zase zavřel, šel jsem do obýváku, nalil si něco k pití, vrátil ho do lednice a říkám si – „tak, a teď se v té lednici děje to samé," vyprávěl Geisler. V jeho příbězích tak vystupují buřtík Špekáček a paprička Feferonka, kteří řeší problémy různých potravin obývající útroby chladícího přístroje. Pomáhají sehnat Utopenci slušnou Tlačenku, učí Tatarku česky nebo se snaží dostat pana Taliána do opery. Postavičky ožijí pod rukama londýnského rodáka Michaela Carringtona prostřednictvím klasické papírkové animace a malým divákům je převypráví herec a dabér Jan Maxián.

Zmiňovaný magazín Ondřeje Horáka Um! chce kultivovat společenské prostředí a veřejný prostor. Průvodce se v něm zaměří na výtvarné a vizuální umění kolem nás, jeho podoby a důvody jeho vzniku. „Nechci konkurovat pořadům, které představují probíhající výstavy, dělají rozhovory s umělci a teoretiky nebo hodnotí jejich práci," říká Horák.

Pro labužníky je určen Luxus na talíři s průvodcem Robertem Miklušem, původně hercem, který bude představovat tradiční tuzemské pokrmy v moderním pojetí. Odbornou záštitu nad pořadem převzal Roman Vaněk, který pro internetovou televizi Stream.cz připravuje pořad Jídlo s.r.o.

Oproti loňsku plánuje letos Seznam.cz zvýšit investice do své internetové televize Stream.cz o 50 procent. Stream je vedle internetových prohlížečů a mobilních zařízení v současnosti dostupný v chytrých televizorech Samsung a LG. Od dubna bude nově i v nabídce Android TV a Apple TV.