Držitel osmnácti světových rekordů se nejvíce proslavil na olympijských hrách v Helsinkách roku 1952, kde dokázal zvítězit v běhu na pět i deset kilometrů. A následně se vůbec poprvé v životě postavit na start maratonu, a ten rovněž vyhrát.

V zahraničí přezdívali Emila Zátopka „česká lokomotiva"

„Pro mě bylo akorát zvláštní, že jsem maraton běžel poprvé v životě. Naši vedoucí se mě ptali, jestli vím, jak to mám běžet, jak si rozložit síly. A já říkám: 'To mě zase tak nezajímá, protože noviny píšou, že favoritem je Angličan John Peters, starovní číslo 187. Když je favoritem, musí vědět, jak to má běžet. Stačí, když poběžím s ním a v cíli uvidíme, jak to dopadne.'" vzpomínal na legendární závod Emil Zátopek.

Žádnému vytrvalci se Zátopkův úspěch dosud nepodařilo zopakovat

Výprava za úspěchem československé běžecké legendy v dokumentárním filmu Davida Ondříčka připomene nejen jeho fenomenální sportovní úspěchy, ale i soukromí po boku Dany Zátopkové a nesnadnou společenskou situaci v 50. letech minulého století. V koprodukčním dokumentu České televize a společnosti LuckyMAnFilms na něj vzpomínají jeho blízcí, soupeři i kamarádi.

Dokumentární film spatří diváci poprvé v pátek 5. srpna ve 20:00 na ČT2, tematicky spolu se zahájením olympiády, která se za Česko letos nese v Zátopkově oblíbeném rčení „Nemůžeš? Přidej."