o vše díky razantní moderátorce Ellen DeGeneresové, která suverénně ovládla monumentální prostor divadla a publikum vykolejila během ceremoniálu hned několikrát. Rozbít oficiální atmosféru oscarových večerů objednávkou pizzy v krabici a improvizovaným focením v sále by si asi troufl málokdo. Šestapadesátiletá blonďatá Ellen to ale zvládla s neskutečnou elegancí. Vidět Brada Pitta rozdávat ve smokingu papírové tácky, to se hned tak nepoštěstí! Autoportrét s přítomnými herci z nejbližších řad nedělala Ellen poprvé, ale letos šla ještě dál. Poslala jej na sociální síť Twitter, kde byla dosud v počtu sdílení nejúspěšnější fotografie Baracka Obamy s manželkou (s necelými 800 tisíci sdílení). A momentka rozesmátých tváří slavných hvězd ji během dvou hodin s přehledem trhla. Snímek nasbíral přes dva miliony sdílení a podle autorky jde o nejlepší „selfie" všech dob. V jistou chvíli dokonce síť zcela ochromil. Co k tomu dodat?

Oscarový večer získal na nečekané pohodě, která přítomným zjevně přišla k chuti a jako správní hráči přistoupili s až dětskou radostí na Elleninu hru. A tak se možná víc než o vítězných filmech bude letos mluvit o žampionové pizze v rukou Harrisona Forda či Meryl Streepové, rozesmáté od ucha k uchu s Elleniným iPhonem v ruce…

Vítězové a poražení

Abychom ale nezapomněli na to hlavní. Nejlepším filmem se stal dle očekávání historický snímek 12 let v řetězech, který obdržel i dvě ceny za nejlepší herečku ve vedlejší roli a nejlepší adaptovaný scénář. Mimochodem, vtipně si do něj rýpla moderátorka. „Jedna možnost je, že zvítězí 12 let v řetězech, druhá, že jste vy všichni rasisti. A teď uvítejme první bílou předávající, Anne Hathawayovou," pravila už v úvodu na adresu očekávaného povinného „černého" vítěze.

Zdroj: Youtube

V počtu sošek jej ale přece jen trumfla vesmírná Gravitace, která vyhrála sedm Oscarů, včetně režie, kamery, střihu a hudby. Ani herecké kategorie nepřinesly vcelku žádné překvapení. Mezi ženami bodovaly Cate Blanchettová s hlavní rolí ve filmu Jasmíniny slzy a Lupita Nyongoová ve vedlejší roli z 12 let v řetězech. Mladičká keňská herečka byla v šoku, koneckonců ještě před pár lety dělala runnerku na natáčení. „Proboha, vždyť jste staří, nevstávejte," odzbrojila pro změnu diváky jako vždy vtipná Blanchettová.

Zdroj: Youtube

Oscary za mužské výkony putovaly filmu Klub poslední naděje, respektive oběma jeho hercům, Matthewovi McConagheymu a Jaredu Letovi. „Mami, díky, žes mě naučila snít a vedla mě k aktivnímu životu," složil Leto, jenž hraje v ironicky pojatém filmu o komunitě pacientů s AIDS a jejich nelegální léčbě transvestitu, hold elegantní šedovlasé ženě, jež své děti vychovala jako svobodná matka. Zcela naprázdno vyšly Špinavý trik a Vlk z Wall Street možná proto, že tak nekompromisně a sarkasticky připomněly nelichotivé kapitoly v americké finanční a obchodní sféře…

Obyčejným hrdinům

Oscaři byli ve znamení návratů do minulosti krom hlavních filmů (12 let v řetězech, Špinavý trik, Klub poslední naděje, Vlk z Wall Street) se na scéně po dlouhé době ukázaly i herecké legendy, mj. Kim Nowaková z Hitchcockova Vertiga a Sydney Poitier. Autoři scénáře celého večera vzdali slovy Sally Fieldové čest „obyčejným lidem, kteří se musí o něco rvát", a nezapomněli ani na tradiční sestřih zesnulých hvězd.

Pro nás měl pak oscarový večer ještě jeden příjemný bonus: mezi oceněnými byl i dokument o klavíristce českého původu Alici Herzové-Sommerové, jež přežila holocaust The Lady in Number 6: Music Saved My Life. „Její schopnost odpouštět a radovat se byla úžasná. Naučila celý štáb dívat se optimisticky na to, co se děje v našich životech," řekli s dojetím tvůrci Malcolm Clarke a Nicholas Reed o ženě, jež zemřela před týdnem v úctyhodném věku 110 let.

Zdroj: Youtube
Zdroj: Youtube

Přehled vítězů filmových cen Oscar za rok 2013

Nejlepší film:
12 let v řetězech – producenti Brad Pitt, Dede Gardnerová, Jeremy Kleiner, Steve McQueen a Anthony Katagas; režie Steve McQueen

Režie:
Alfonso Cuarón – Gravitace

Herec v hlavní roli:
Matthew McConaughey – Klub poslední naděje

Herečka v hlavní roli:
Cate Blanchettová – Jasmíniny slzy

Herec ve vedlejší roli:
Jared Leto – Klub poslední naděje

Herečka ve vedlejší roli:
Lupita Nyong'oová – 12 let v řetězech

Neanglicky mluvený film:
Velká nádhera – Itálie, režie Paolo Sorrentino

Nejlepší animovaný film:
Ledové království – režie Chris Buck a Jennifer Leeová

Kamera:
Emmanuel Lubezki – Gravitace

Původní scénář:
Spike Jonze – Ona

Scénář podle předlohy:
John Ridley – 12 let v řetězech

Hudba:
Steven Price – Gravitace

Nejlepší píseň:
Let it Go – hudba a text Kristen Andersonová-Lopezová a Robert Lopez; film Ledové království

Výprava a dekorace:
Catherine Martinová a Beverley Dunnová – Velký Gatsby

Kostýmy:
Catherine Martinová – Velký Gatsby

Masky:
Adruitha Leeová a Robin Mathewsová – Klub poslední naděje

Střih:
Alfonso Cuarón a Mark Sanger – Gravitace

Zvuk:
Skip Lievsay, Niv Adiri, Christopher Benstead a Chris Munro – Gravitace

Zvukové efekty:
Glenn Freemantle – Gravitace

Vizuální efekty:
Tim Webber, Chris Lawrence, Dave Shirk a Neil Corbould – Gravitace

Celovečerní dokument:
20 Feet from Stardom (Hlasy v pozadí) – režie Morgan Neville

Krátkometrážní dokument:
The Lady in Number 6: Music Saved My Life (Dáma z čísla šest: Hudba mi zachránila život) – režie Malcolm Clarke

Krátkometrážní animovaný film:
Mr. Hublot (Pan Hublot) – režie Laurent Witz

Krátkometrážní hraný film:
Helium – režie Anders Walter