Zlaté glóby i ceny dalších profesních organizací naznačily možného vítěze (Tři billboardy kousek za Ebbingem), akademické nominace ale trochu všemi odhady zamíchaly nejvíce šancí má nyní Tvář vody. Uvidíme. Akademici se rozhodují zpravidla konzervativně, i když sem tam překvapí.

Hereckými vítězi budou s největší pravděpodobností Frances McDormand z „billboardů“ a Gary Oldman za Nejtemnější hodinu. A ještě jedna jistota na diváky čeká: černá. Na tvářích afroamerických herců, jejichž začlenění do nominací akademie už dva roky přísně hlídá, i róbách hereček na podporu kampaně Me Too. Barevná sláva to vskutku nebude…

Tvář vody Guillerma del Tora je nejsilnějším favoritem. Může vyhrát ve třinácti kategoriích, mj. za nejlepší film, původní scénář, režii a herce v hlavních a vedlejších rolích.
Oscarové nominace jsou tady. Hlavním favoritem je sci-fi Tvář vody

DVA POHLEDY NA VÁLKU

Kristin Scott Thomasová a Gary Oldman ve filmu Nejtemnější hodinaZdroj: Universal PicturesV oscarovém klání se sešly dva filmy vracející se k událostem u Dunkerku. Odlišné a oba dobré. Nejtemnější hodina nahlíží do zákulisí politických rozhodnutí a její protagonista Gary Oldman (vlevo) aspiruje na nejlepší herecký výkon v hlavní roli Winstona Churchilla. Válečné drama Christophera Nolana Dunkerk (vpravo) má osm nominací a může vyhrát nejlepší film, režii i kameru.z filmu DunkerkZdroj: Warner Bros

ČESKÁ STOPA

V technických kategoriích letos bodovaly mimo jiné Star Wars: Poslední z Jediů a Blade Runner 2049, oba s pěti nominacemi, mj. za vizuální efekty. Na těch se u druhého z nich podíleli i čeští trikaři z firmy UPP. Jejich práci i celkový pohled na přípravy ukazují bonusy k filmu na DVD, Blu-ray a UHD.

Společně Glen Hansard s Markétou Irglovou účinkovali v irském hudebním filmu Once z roku 2006, pro který složili a nahráli hudbu. Za romantickou píseň Falling Slowly z tohoto filmu získali Oscara za rok 2007.
Oscara za filmovou píseň nedostávají hvězdy

Slavnostní vyhlášení výročních cen Americké filmové akademie z Dolby Theatre v Hollywoodu můžete sledovat živě v neděli 4. března dvě hodiny po půlnoci na ČT2. Jubilejním 90. ročníkem Oscarů provede Jimmy Kimmel, známý televizní moderátor, scenárista, herec, komik a producent své late-night talk show. Mezi předávajícími budou letos mj. Emily Blunt, Sandra Bullock, Dave Chappelle, Eugenio Derbez, Ansel Elgort, Jane Fonda, Jodie Foster, Ashley Judd, Nicole Kidman, Matthew McConaughey, Helen Mirren či Christopher Walken.

Po strništi bos - film
Berlinale v číslech. A český film na trhu