Tak jako v celovečerním snímku Ovečka Shaun ve filmu, který nyní (chválabohu!) doputoval i do našich kin. Shaun už patří ke klasice britské kultury, byť není zase tak stará - poprvé se objevila v seriálu na dětské stanici CBBC v březnu 2007, kam ji nabídlo studio Aardman, známá líheň animované kvality. Z jeho studií pocházejí například i Wallace a Gromit, ostatně právě v jednom z jejich příběhů, oscarovém filmu O chloupek se úplně poprvé v roce 1995 mihla.

Pro nezasvěcené: Shaun má sice ráda své stádo, nicméně řadit ji ke stádním tvorům by byla urážka. Naopak, jestli tu někdo vybočuje z davu, je to právě ona. Ustavičně s bláznivými nápady v hlavě a potřebou zažívat nové věci. Tentokrát se Shaun rozhodne pro malý relax, k tomu je ovšem potřeba odstavit na čas farmáře. Uspí ho starým dobrým trikem – nekonečným počítáním oveček skákajících do zblbnutí přes ohradu… Vypukne mejdan u telky, karavan se spícím mužem se ale dá do pohybu a míří z kopce do města. Ovečce nezbude než se s celým stádem vypravit za ním a farmáře, jenž mezitím přišel o paměť, najít.

Režie filmu se ujala zkušená dvojice animátorů od Aardmana Mark Burton a Richard Starzack, kteří napsali i scénář. A odvedli skvělou práci. Zachovali poetiku známé série, včetně půvabných gagů a charakterů postav, dodali jim ale rozvernou cestu městem, jíž nechybí napínavý rámec pátrání i útěku před odchytovou službou. Film je nabitý originálními nápady a řadou nejrůznějších odkazů (od Vykoupení z věznice Shawshank až po slavný motiv Beatles na přechodu) a nepřestává bavit až do závěrečných titulků.

Osmdesát minut chytré a hravé zábavy, kde člověk neví, čemu se smát dřív: zda podnikavosti hlavní hrdinky, stádu, jež se maskuje městskými šaty či rafinovaným znehybněním před plakátem, a sem tam nezvládá zásady etikety, bondovskému úprku přes střechy či jamování v městské periferii… Ba i na dojemnou chvilku v holičství dojde, když farmář s výpadkem paměti vykáže Shaun ven. Vše je ale dávkováno s citem a uměřeně. O geniální animaci a práci s hudebním doprovodem ani nemluvě.

Pokud si chcete příjemně odpočinout, je ovečka Shaun přesně tím typem filmové hrdinky, která nezklame. Pro děti má užitečný rozměr navíc: nenuceně vypráví o přátelství, schopnosti táhnout za jeden provaz a nevzdávat kritické chvíle. A vůbec nevadí, že v originálu není Shaun ovečka, ale vlastně beránek…