Zatímco filmy podle komiksů jsou v současnosti jasným trendem, jiné zábavě pro mladší publikum, počítačovým hrám, se uspět téměř nikdy nepodařilo. Přitom Hollywoodu nelze upřít snahu.

Na plátně se objevila celá řada postav a příběhů, které se zrodily původně právě pro počítačové hry. Uspět se pokusil Super Mario, a to již v první polovině devadesátých let. Výsledek však propadl u diváků i u kritiků, kteří již tehdy psali, že to budou mít počítačové hry na plátně těžké.

Tomb Raider

Zdroj: Youtube

BOJOVÉ HRY A PRVNÍ LARA

Po neúspěchu jedné z nejslavnějších her světa se na plátno z počítačů dlouho nikdo nehrnul. Výjimku tvořily bojové hry Street Fighter a Mortal Kombat. Obě se svezly na úspěchu karatefilmů, které v devadesátkách uspěly i díky rostoucí oblibě videopřehrávačů v nevyspělých trzích (včetně toho českého).

Catherine Deneuve
Catherine Deneuve na Febiofest nepřijede. Navštíví ho ale Charles Aznavour

Mortal Kombat populární i mezi českými „pařany“ (tedy hráči videoher) se stal prvním herním filmem, jehož tržby překonaly hranici sta milionů dolarů. A není se tedy čemu divit, že se snímek dočkal pokračování.

I tak ale herní filmy zůstávaly popelkou. Průlomem byla až první verze Lary Croft. Snímek z roku 2001 nazvaný Lara Croft – Tomb Raider se stal prvním áčkovým projektem, který vytvořilo velké studio a zahrály si v něm opravdové hollywoodské superhvězdy v čele s Angelinou Jolie. Kritikům se snímek stále nelíbil, ale diváci na jejich rady nedali – celosvětové tržby se přiblížily hranici 300 milionů dolarů, šlo o nezpochybnitelný úspěch a film se dočkal pokračování.

Lara Croft - Tomb Raider

Zdroj: Youtube

AMBICIÓZNÍ WARCRAFT

Opravdový boom filmů na základě videoher přišel po roce 2005. Od té doby se na plátně objevila celá řada velkých her známých z dob dřevní grafiky (Princ z Persie: Písky času, Doom), tak i nejnovější hity (japonská herní série Silent Hill). Jednotlivé snímky měly střídavé úspěchy.

Komerčně se uchytila především série Resident Evil, která doposud má již několik prokračování (z nichž se několik točilo i v Praze), zmíněný Princ z Persie je zatím asi největší propadák – ačkoli utržil stamiliony dolarů, náklady na něj byly tak ohromné, že snímek pravděpodobně skončil v červených číslech. Ještě hůře snímky dopadaly u kritiků či z pohledu filmových cen.

V neděli probíhalo natáčení druhé serie krimiseriálu Rapl v Trmicích.
Rapl řádí na severu. Filmaři natáčejí další díly populárního seriálu

Nejambicióznějším projektem posledních let se stala adaptace online hitu Warcraft. Té se zhostil oceňovaný režisér Duncan Jones (mimo jiné syn Davida Bowieho) a podařilo se mu vytvořit sympatickou pohádku mísící mnoho mytologií. Především američtí kritici snímek odsoudili a i kvůli tomu film v USA propadl. Na jiných trzích, především v Číně, se mu však dařilo a dodnes je komerčně nejúspěšnějším filmem podle počítačových her všech dob.

Warcraft

Zdroj: Youtube

CO NÁS ČEKÁ?

Hollywood zjevně loví témata všude a všeobecná popularita postav z her je velkou výhodou. Není se tedy čemu divit, že v nejbližších letech se můžeme těšit na hned několik herních filmů. Brzy nás čekají adaptace Pokémonů, ježka Sonica a také další pokus vzkřísit Super Maria. Jistě nikoho nepřekvapí, že se na filmová plátna hrne také fenomén posledních let – Minecraft. Dočká se aktuální Lara Croft nebo některý z chystaných projektů uznání, či dokonce třeba Oscara?

Český lev. Zuzana Kronerová s cenou za nejlepší výkon v hlavní roli ve filmu Bába z ledu.
Bába z ledu učí radovat se ze života, říká oceněná Zuzana Kronerová