Přestože titul filmu odkazuje k slavné básni Karla Jaromíra Erbena, inspirace pro filmový příběh, zasazený do současnosti, je velmi volná.
Eliška s malou dcerkou se po mnoha letech vrací do rodné vesnice svého muže, aby se zde pokusila o nový začátek. Kromě vlídného přijetí sousedů ji tu však čeká i setkání s místní podivínkou, ženou, která ve své pomatené mysli vleče tíhu vlastního dávného neštěstí. Kolem Elišky, vystavené traumatům z osamělosti a vysilované existenčními starostmi, se postupně začínají spřádat sítě prokletí. Podaří se jí zachránit sebe i dceru před mysteriózním zlem dřív, než ji zcela ovládne stín Polednice a nebo vlastní šílenství?

Zdroj: Youtube

Za filmem stojí tvůrčí dvojice producent Matěj Chlupáček a scenárista Michal Samir, režisérem je absolvent písecké Akademie Miroslava Ondříčka Jiří Sádek. Za kamerou Polednice pak byl jeden z předních českých kameramanů Saša Šurkala.

„S Polednicí jsme se pokusili o jeden z prvních příspěvků do hororového žánru u nás, přestože tento typ filmů nemá v tuzemské tvorbě příliš tradici," říká producent Matěj Chlupáček. „Doufám, že se nám podařilo žánr správně lokalizovat a film si proto užijí nejen fanoušci hororů. Tomu podle mě dopomůže i skvělá Aňa s Danielou, které tuto žánrovou výzvu výtečně zvládly."

Do centra příběhu odehrávajícího se uprostřed horkého léta v malé vesnici, žijící svým neměnným rytmem, postavili mladou ženu donucenou bojovat s nepřízní osudu i vlastními přízraky.

„Líbí se mi zpracování klasických věcí jiným pohledem a přišlo mi zajímavé podívat se na Polednici jako na určitou verzi krize mateřství, kdy máte pocit, že to prostě nezvládnete a kdy taková situace může skončit i tragédií," říká o své úloze Anna Geislerová.

Vedle Anny Geislerové a Daniely Kolářové vytvoří další role Karolína Lipowská, která hraje dcerku Anetku, dále Jiří Štrébl, Marie Ludvíková, Zděněk Mucha, Halka Třešňáková nebo Tomáš Bambušek.