„Když jsem s jmenovanými herci před časem natáčel pro brněnskou televizi pořad Komediograf, ukázalo se, že tihle dávní přátelé a spolužáci z JAMU spolu už dlouho touží natočit film. Vzal jsem to vážně, oslovil producenta Milana Kuchynku a své spoluscenáristy Tučka s Geislerem a pustili jsme se do práce. Na vzniku námětu i scénáře s námi všichni čtyři kluci intenzivně spolupracovali. Absolvovali jsme několik soustředění na chalupě Tomáše Matonohy, vyslechli si mnoho podrobností z jejich životů, zažili hodně zábavy, ale třeba i nefalšovanou hádku Lišky s Danielem, jejíž fragmenty se posléze dostaly do scénáře," přibližuje režisér a spoluautor scénáře Marek Najbrt společnou práci. Nejlépe prý celý projekt charakterizuje věta, kterou v něm říká Pavel Liška: „To, že hraju sám sebe, ještě neznamená, že jsem to já."

Pohotově přidali polské reálie

Závěrečná klapka padla 9. září 2011 v pražském divadle Na Zábradlí, kam se štáb vrátil po 38 natáčecích dnech, strávených v Karlových Varech, Praze, Brně, Valašském Meziříčí a polském Krakově.  „Scénář vznikal přibližně rok a půl na popud čtyř spolužáků z JAMU, kteří chtěli poprvé společně udělat film. Během psaní scénáře dostal Protektor, náš předcházející film, hlavní cenu na III. ročníku festivalu nezávislého filmu Off Plus Camera v Krakově, jejíž součástí byla nabídka na spolufinancování dalšího filmu polskou stranou. Tým scenáristů pohotově zareagoval, do příběhu včlenil polské reálie a umístil tam část děje," vysvětluje producent Milan Kuchynka.

Zdroj: Youtube

„Polski film je opravdu podivuhodný projekt. Oproti Protektorovi je to velká žánrová změna, která znamená návrat k našim kvazidokumentárním začátkům a svobodnému filmovému uvažování. Ten měsíc a půl na cestách s touhle hereckou skvadrou byl docela jízda…", dodává režisér Marek Najbrt.

Hrát sám sebe? Úchylný

„Já si často říkám, že napodobovat jiný lidi a jejich charaktery je divný… Ale hrát sám sebe mi přišlo až úchylný. Během natáčení jsem se začal ztrácet. Nevěděl jsem, jestli hrát, že hraju, nebo hrát, že nehraju, anebo nehrát vůbec. V každém případě, my čtyři kamarádi, v dobrém i zlém, jsme si splnili sen, potkali jsme se s dalšíma kamarádama a ti nám pomohli natočit náš společný autorský film. Anebo jsme pomohli my jim… Pořád to mám ještě pomotaný…", říká herec Pavel Liška.

V Polsku vzbudilo natáčení filmu značný mediální ohlas. Jedním z důvodů je obsazení populárních polských herců Katarzyny Zawadzke a Krzysztofa Czeczota. Ve filmu se objeví také Jana Plodková, Lucie Benešová, Marcin Kobierski a další.

Od Mistrů až po Polski film

Polski film je pokračováním úspěšné spolupráce Negativu a osvědčeného autorského týmu Geisler – Tuček – Najbrt, která začala filmem Mistři, oceněným třemi Českými lvy a pokračovala Protektorem s šesti Českými lvy, výroční cenou českých filmových kritiků Kristián a řadou úspěchů na filmových festivalech po celém světě (cena pro nejlepší film na Denver Film Festival, nejlepší film na Off Plus Camera International Festival of Independent Cinema v Polsku, nejlepší film na filmovém festivalu Cine Pécs, nejlepší film, nejlepší scénář, nejlepší herečka, nejlepší střih a nejlepší hudba na Syracuse International Film Festival…). Protektor se dostal do distribuce v Severní Americe, zemích bývalé Jugoslávie, Turecku i v teritoriu Pan-Asia.

Pražská premiéra je plánována na 12. července, už 9. července uvidí ale Polski film diváci v letním kině ve Valašském Meziříčí, o dva dny později pak v Kině Art Brno.