Katastrofy všeho druhu odjakživa filmaře lákaly. Týká se to i Kursku, který před více než osmnácti lety (přesněji 12. srpna 2000) skončil na dně Barentsova moře. Navzdory své pověsti nepotopitelné, 155 metrů dlouhé ponorky. Během cvičení poničily plavidlo se 118 námořníky dvě exploze z torpéd a ze záchranné mise se stal marný boj s nedostatečnou technickou výzbrojí a odmítavým postojem ruské vlády přijmout zahraniční pomoc.

BEZ PUTINA

Filmové adaptace tragické události se ujal trochu překvapivě Thomas Vinterberg, dánský filmař, jehož parketou jsou rodinné vztahy a komorní témata (Rodinná oslava, Hon, Komuna). Přesto lze u Kursku najít určité pojítko s jeho předchozími snímky – a tím je morálka a humanismus.

Rami Malek se členy legendární skupiny Queen
Zlatý glóbus získal film Bohemian Rhapsody i tragikomedie Green Book

To byl i důvod, proč ze scénáře Roberta Rodata (oscarová nominace za film Zachraňte vojína Ryana) vypadla postava ruského prezidenta Putina. Jak řekl režisér pro Hollywood Reporter na loňském festivalu v Římě, kde měl Kursk evropskou premiéru: „Šlo o čistě tvůrčí rozhodnutí. Netočili jsme politické drama, ale film o lidskosti a odvaze. Nechtěl jsem, aby byl vnímán jako kritika konkrétních osobností.“ Připustil také, že prezident byl v té době teprve sto dní v úřadě a stěží se dá odhadnout, jak zásadní vliv měl na osudové rozhodnutí vlády spoléhat na vlastní síly.

„Náš Kursk se pohybuje mezi fikcí a realitou. Nevíme s určitostí, jak se vše tehdy seběhlo. Ale díky reportážím a pečlivé rešerši dostupných zdrojů jsme se pokusili alespoň trochu nahlédnout pod povrch události,“ dodává Vinterberg.

V DĚJIŠTI KURSKU

Štáb natáčel přímo v dějišti Kursku, v přístavu i sídlištním bydlišti zemřelých námořníků. Šeď místa a bytové interiéry daly snímku uvěřitelné kulisy. Mimochodem, na filmovém Kursku nezemřeli jen námořníci. Byl to také poslední film vynikajícího švédského herce Michaela Nyqvista, známého z trilogie Milénium. Herec zemřel na rakovinu v červnu 2017, pouhý měsíc před koncem natáčení, svoje scény ale stihl dotočit.

Jan Palach, kterého ztvárnil Viktor Zavadil.
Nominace filmových kritiků? Jasně vévodí Jan Palach

Casting je mezinárodní. V hlavní roli uvidíme belgického herce Matthiase Schoenaertse jako velícího kapitána Michaila Averina, jeho ženu hraje Francouzka Léa Seydoux, známá jako Bond Girl z posledního příběhu agenta 007. Do role šéfa britského námořního velení si filmař vybral Colina Firtha pro jeho „herecké i lidské kvality“. Úlohu admirála Petrenka hraje letos devadesátiletý Max von Sydow, jenž Kursk prohlásil za svou poslední filmovou účast.

NEZOUFAT

Ohledně Kursku stále kolují různé teorie: například, že šlo o sebevražedný atentát námořníka z Dagestánu, nebo o střet s torpédem americké ponorky. Mrtvé to nicméně už nevzkřísí a rány jejich bližních nezhojí. Zůstalo jen pár slov, která po sobě nechal kapitán Kolesnikov z hrstky, jež přežila nejdéle: „Je příliš velká tma na psaní, ale pokusím se o to. Zdá se, že nejsou žádné šance, 10–20 procent. Doufejme, že aspoň toto bude někdo číst. Zde je seznam osob z druhé sekce, kteří jsou teď v devítce a pokusí se odsud dostat. Pozdravy všem, není třeba zoufat.“

K-141 Kursk, ruská jaderná ponorka, pojmenovaná po ruském městě Kursk, dějišti největší tankové bitvy v dějinách. 12. srpna 2000 otřásly při cvičení plavidlem dva výbuchy způsobené technickou závadou v provozu torpéd, které poslaly ponorku do 108 metrové hloubky. Ruské vrchní velení odmítlo pomoc zahraničních admiralit, samo ale přeživší posádku nedokázalo včas zachránit. Třetí exploze zaviněná nešťastnou manipulací s kyslíkovými patronami navždy uvěznila v útrobách ponorky 118 námořníků.

Brad Pitt.
Číně se zalíbilo v Hollywoodu. Sází na sci-fi, rodinné příběhy i animáky