Pro mnohé je jeho design i bručivý zvuk nenapodobitelným zážitkem. S jiskrou v oku a velkou úctou o něm vyprávěli i Jan a Zdeněk Svěrákovi, když točili Tmavomodrý svět.

Jaroslav Plesl.
Místo činu Česko. Díky novým seriálům ČT se budou páchat zločiny

Tohle aero s ladnou siluetou bylo ovšem za války pěkným zabijákem. A těšilo se mimořádnému respektu. Nebylo to ale zadarmo a leckoho možná díky zmíněnému filmu překvapí, jak rafinovaně, ba podloudně, ke svým přednostem letoun dospěl.

Impozantní příběh

Tvůrcům (David Fairhead, Ant Palmer) se podařilo poskládat cenné a často překvapivé výpovědi. Oslovili zasvěcené konstruktéry, architekty, historiky, několik žijících veteránů druhé světové války a pilotů spitfirů, jejich manželky, dcery.

Díky této důkladné rešerši a šíři názorů od profesionálů po rodinné příslušníky vznikl impozantní mnohovrstevnatý příběh, který zaujme i běžného diváka, nejen fanoušky stíhaček. Jeden z nejpoutavějších momentů je odhalení faktu, že konstruktér vylepšeného válečného spitfiru sbíral zkušenosti v továrně na výrobu německého letadla Junkers. A že onen obdivovaný design zaobleného křídla tak důležitý v bitvách vlastně britští hoši tak trochu šlohli u nepřátel…

Děsně mě to bavilo

Ve filmu zazní řada dalších nevšedních detailů, názorů a roztomilých i dojemných vzpomínek, třeba syna jednoho z pilotů na první zkušební let nového spitfira.

Režisér Troška při natáčení pohádky Zakleté pírko.
Poslední klapka. Zdeněk Troška dokončil devátou pohádku

A také vzácná upřímnost zpovídaných, svědčící o důvěře k filmařům. Věcný komentář žijícího veterána vyvracející mýty hraných filmů o vřelém přátelství pilotů, když prohlásí, že si záměrně drželi odstup, jinak by se to nedalo přežít. Každý den se někdo shůry nevrátil… Nebo odzbrojující přiznání jiného z nich, že „je to hrozné říct, vím, že jsme i zabíjeli, ale mě to lítání díky spitfiru děsně bavilo!“

Pastvou pro oči nadšence létání jsou záběry špičkových leteckých kameramanů: letoun nořící se do mraků, plující nekonečnou modří a protínající anglické bílé útesy či zeleň krajiny pod sebou. Doplňují je vzácné, digitálně upravené archivní záznamy z dramatických čtyřicátých let. A dojde i na to, jaký je dnešní osud stíhačky.

Záběr filmu je obdivuhodně široký, tak důkladný portrét nejspíš žádný letoun ještě nedostal. Inu, spitfire. Takhle nějak se točí dobré dokumenty.

Morcheeba
Hudba skupiny Morcheeba zní v českém filmu