Jeho scenárista i režisér v jedné osobě Christopher McQuarrie startuje opulentně – scénou na letišti, kde se Ethan za pomoci svých věrných kolegů pokusí proniknout do vzlétajícího Airbusu a chvíli letí zavěšen zvenku na dveřích letadla (což mimochodem údajně točil Tom Cruise bez kaskadéra). Efektní začátek filmu. Včetně tečky za celým prologem – skokem zpět dolů s kýženou zásilkou náloží a padákem na zádech… Scenárista se tu dokonce pokusil onu nezničitelnost hned zkraje mile prolomit a nechal svého hrdinu po vzoru posledního agenta 007 jakoby zlikvidovat… Vlastně tak trochu kopíruje úvod ze Skyfall, jejíž autoři příběh rovněž zahájili zdánlivou Bondovou smrtí. A stejně jako labužník martini vrací se i Hunt v dalším záběru na plátno zarostlý, ale zatraceně živý.

McQuarrie je vcelku zručný scenárista (je podepsán také pod filmy Obvyklí podezřelí nebo Valkýra) a s akčním žánrem populární MI si poradil velmi zkušeně. Hunt je tu se svými kolegy postaven před fakt, že jejich organizace IMF bude rozpuštěna, neboť její agenti pracují velmi neortodoxními způsoby. Když se ale mezitím začne aktivizovat podivná instituce jménem Syndikát v čele s bývalým agentem, vypadá to, že bude vláda ještě ráda, že Hunt se svou partou zkusí odkrýt její zákulisí i zhoubné plány.

Cestou absolvuje nejrůznější rvačky, honičky a krkolomné kousky – ať už na vlastních nohách po střeše vídeňské opery, křídle letadla či v proudu vodního trychtýře nebo autem přes schodiště marockých památek. A pochopitelně seznámení s osudovou ženou, agentkou, jež s největší pravděpodobností hraje dvojí hru. Divákovi dopřeje v ději a charakteru postav pár sympatických zvratů a chválabohu, vtipné dialogy. Tenhle hrdina se naštěstí nebere zase tak vážně.

McQuarrie předvádí i dobrou režii znalou žánru. Svižnou podívanou nabízí několik skvostných honiček (ta nejpůsobivější se odehraje na silných motorkách v serpentinách marockých hor), profesionálně jsou udělané fyzické souboje i hra s daným prostředím – jako třeba se zákulisím operního domu, kde hrají všechny možné rekvizity, lávky či kabinky.

K tomu všemu cestopisná potěcha pro oči, hrdinové z IMF protnou Rakousko, Maroko i Londýn, jehož noční náladu starých uliček a lamp kameraman Robert Elswitt navíc hezky nasnímal. Režisérův smysl pro humor se pak mile zúročí ve finále, kde Huntův příběh obloukem uzavírá – když mu dopřeje mstu v témže stylu, v jakém se ho pokusil zkraje ohrozit hlavní padouch…

V kostce řečeno, pětka Mission Impossible je důstojné pokračování (i když české kulisy vyšly tentokrát naprázdno). Se stále přesvědčivým a i v třiapadesáti mrštným Tomem Cruisem, absolvujícím některé akční scény osobně. I roztomilým triem jeho parťáků, v nichž se na plátno vrátili Simon Pegg, Ving Rhames a Jeremy Renner. Cruisovi tu zkušeně sekunduje (poté, co nabídku prý odmítla Jessica Chastainová) Rebecca Fergusonová. Která se, jen tak mezi námi, vzdáleně podobá Ireně Kačírkové (pochopitelně zamlada)…

Zdroj: Youtube