Již dvanácté vydání festivalu, který se koná dvakrát do roka, i tentokrát prezentuje současnou skandinávskou kinematografii. Letos bude uvedeno 20 titulů ze severských zemí, a to divácky oblíbené komedie, krimi filmy, psychologická dramata i road movie. Akce probíhá ve spolupráci se Skandinávským domem.

V rámci NORDFESTU bude z cyklu Severské filmové čtvrtky uveden ještě jeden úspěšný titul: faerská road movie Sbohem, modrý ptáčku (Dánsko, Faerské ostrovy 1999, režie Katrin Ottarsdóttir). Snímek mapuje úchvatnou faerskou krajinu a pojednává o svérázné provokaci dvou dívek a jejich střetu s minulostí. Kamarádky Rannva a Barba se vrací ze zahraničí na Faerské ostrovy, aby odhalily staré rodinné tajemství.

Další severskou road movie, která bude na Nordfestu uvedena, je Spi, děťátko, spi (Dánsko, 2009, režie Hella Joof) z cyklu Severské kultovní filmy. Drama vypráví o čtyřech dívkách z pasťáku, které se vydají napříč malebným Dánskem, aby našly svou budoucnost. Za snímkem stojí herečka a režisérka dánsko-gambijského původu Hella Joof.

V rámci Severských filmových čtvrtků promítá Skandinávský dům v kině Evald každý první čtvrtek v měsíci výjimečný film ze současné severské kinematografie. Projekt zprostředkuje aktuální, v České republice nedostupné snímky a za cíl si klade prohlubovat povědomí o současném filmu zemí evropského Severu.

NEPLAČ PRO MĚ (Känn ingen sorg, Švédsko, 2013, 119 min, režie: Måns Mårlind, Björn Stein)
Pål by se rád stal muzikantem. Ví to jak jeho přátelé z dětství, tak dědeček Rolle, který by ale byl radši, kdyby si Pål našel pořádnou práci. Jenomže Pålovi ve splnění snu brání jedna věc: jeho chorobná stydlivost, která ho neustále přivádí do problémů. Snímek inspirovaný životem Håkana Hellströma, jedné z největších současných švédských rockových hvězd, nás spolu s hlavním hrdinou provede cestou za poznáním a překonáním sebe sama. „Hudební film Neplač pro mě je plný humoru, jako správný severský film se ale nevyhýbá ani vážnějším stránkám života," zve na promítání Jitka Jindřišková ze Skandinávského domu. Snímek bude promítnut v originálním znění s českými titulky.