A protože lokální iniciativa na přilákání filmařů sílí, vznikla soutěž o Film Friendly region i první regionální filmový grant.

„Podpora audiovize fungovala dosud v Česku pouze na celonárodní úrovni. V poslední době ale začíná nabývat reálných rozměrů koncept podpory regionálního rozvoje filmařských aktivit. V březnu spustil Pardubický kraj program, který formou grantu podpoří projekty realizované na jeho území. Cílem je využít místní podnikatelskou infrastrukturu a přispět k rozvoji filmového turismu," uvedl Svoboda. Pro rok 2015 vyčlenil kraj milion korun, v následujících letech plánuje částku navýšit.

Podle Svobody jezdí filmaři do regionů za místními hrady a zámky či přírodními scenériemi, které hlavní město ze své povahy nemůže nabídnout. V těchto dnech začalo natáčení už třetí řady seriálu televize BBC Mušketýři, ve kterém producenti vzkřísili Francii 17. století například v Doksanech, Ploskovicích, Kroměříži, Křivoklátě či Kutné hoře. Náklady za produkci prvních dvou řad seriálu v České republice v letech 2013–2014 překročily půl miliardy korun.

„Kromě britské televize si Českou republiku oblíbily například severské země, které ji vyhledávají pro natáčení historických filmů. Dánské produkce jako 1864, Královská aféra, Dina dcera jasnovidky, Tordenskiold a norský Král Vánoc hojně využívaly mimopražských lokací. Královská aféra se točila na více než dvaceti místech včetně Českého Krumlova, Kačiny nebo Ledče nad Sázavou," dodal Svoboda.

Seriál vznikal na Šumavě

Za výrazný příklad toho, jak je možné využít autentického místa natáčení ve prospěch televizního seriálu i k propagaci destinace, označil seriál TV Nova Policie Modrava, který vznikal na Šumavě a staví na místní atmosféře. Více než dva miliony diváků díky němu prostřednictvím obrazovek zhlédne každý týden skutečná místa, čímž se seriál stává živým obrazem regionu.

„Ačkoliv turistická sezona u nás teprve začíná, už nyní sledujeme zájem například o seriálovou policejní stanici. Turisté si ji fotí a výjimkou nejsou ani dotazy, kde přesně se seriál natáčel," komentovala to vedoucí informačního centra v Kašperských horách Veronika Rosická.

„Policie Modrava je bohužel příklad, kdy destinaci propaguje jen samotný seriál a jeho výrobce. Právě proto se snažíme regiony o výhodách natáčení informovat a povzbudit je k aktivní spolupráci s filmaři, aby efekt pro region byl umocněn," podotkla vedoucí České filmové komise Ludmila Claussová. Právě ta v březnu s Asociací producentů v audiovizi a agenturou CzechTourism spustila první ročník soutěže o Film Friendly místo roku.

„Naším cílem je rozpoutat širší debatu o benefitech audiovizuální produkce. Zatím je to málo známé, ale regiony začínají chápat, že kromě financí je film nebo seriál lákadlem pro návštěvníky," dodala Claussová k soutěži. Vítěze vyhlásí 2. května při zakončení plzeňského Finále. Více o projektu je na adrese www.filmfriendly.cz.