V komedii, jejíž scénář prý Olmer osmkrát přepisoval, se objeví herci známí z této „vekslácké balady" v čele s Romanem Skamene. Novici budou Jakub Prachař a Česká Miss 2013 Gabriela Kratochvílová, ale diváci v pokračování uvidí opět například Veroniku Jeníkovou, Josefa Nedorosta, Jana Potměšila, Miloslava Kopečného a Františka Švihlíka.

Autor scénáře „jedničky" Radek John, který ji napsal se znalostí problematiky a dobových reálií, když mezi překupníky valut pronikl při své reportérské praxi, se na pokračování nepodílel. Opět však má zaznít hudba skupiny Frankies Goes to Hollywood, i když prý určitě nebude za symbolickou korunu jako tehdy.

Producentem snímku je společnost Nogup agency, premiéra je plánována na jaro příštího roku. Diváci ve filmu uvidí, kde po listopadu 1989 skončila partička někdejších veksláků, kteří zájemcům před prodejnami Tuzexu prodávali bony – poukázky do obchodů s jinak nedostupným západním zbožím. Dozvědí se, že už jsou dávno z vězení venku a přizpůsobili se. „Najdeme je všude tam, kde se dají jako kdysi vydělat rychlý prachy, tedy u kšeftíků, podfuků, úplatků a dotací. A do nich nechtěně spadne Martin, který přijíždí z malého města do Prahy sehnat peníze," řekl Olmer k příběhu. Jeden z prvních záběrů líčil právě scénu, když se setká s Bínym (Roman Skamene v nezbytném kloboučku), který ho pozve do svého bytu.

Veksláci nevyhynuli

Podle Olmera se všichni ze „staré gardy" na pokračování těšili. „Veksláci nevyhynuli, jsou z nich podnikatelé, kmotři i politici, šmelina kvete dál a za každého režimu," dodal režisér, který chce, aby výsledkem byla lehce ironická krimikomedie. Inspirací mu byl i zážitek, když bývalého veksláka potkal před restaurací v centru Prahy, jak špatnou mezinárodní hatmatilkou zve turisty dovnitř s jídelníčkem v ruce.

„Když jsme to dělali ještě za totáče, bylo to s chutí a s nadšením. Ve vzduchu byl už cítit ten konec komunismu," řekl Skamene, který se se stejnou vervou teď pustil do pokračování.