Příběh lyžařů Hanče a Vrbaty převypráví Tomáš Hodan, Poslední závod bude jeho režisérským debutem. Rada podpořila i nový projekt Bohdana Slámy Krajina ve stínu. Režisér Václav Kadrnka filmem Zpráva o záchraně mrtvého uzavře svoji trilogii o vztazích otce a syna. Originální snímek pro děti nazvaný Mazel a tajemství lesa připravuje režisér Petr Oukropec. Osmičku projektů doplnilo drama Oběť a snímek z divadelního prostředí HRA.

Romy Schneider
Tři dny euforie i smutku. Nahlédněte do soukromí francouzské herečky

"Projekty, které se ucházely o podporu, zahrnovaly širokou škálu žánrů od životopisných dramat, historických filmů, přes snímky, které se snaží pojmenovat a nějakým způsobem uchopit současnou dobu. Podpořen byl opět i jeden z filmů pro děti, z čehož mám obzvláště velkou radost," říká Helena Bezděk Fraňková, ředitelka Státního fondu kinematografie.

Nejvíce pro Havla

Ve výzvě na výrobu celovečerního hraného filmu se o podporu ucházelo dvacet dva projektů. Mezi osm z nich Rada rozdělila 64 milionů Kč. Film Havel scenáristy a režiséra Slávka Horáka se snaží zachytit události v životě Václava Havla od roku 1968, kdy byl mladým úspěšným dramatikem, přes vpád vojsk Varšavské smlouvy a období, kdy se jako zakázaný autor stáhnul do ústraní na chalupu u Trutnova. Film se zabývá vztahem Havla s první manželkou Olgou, který komplikovala oboustranná nevěra. Sleduje Havlův souboj s tehdejším vládnoucím režimem až k událostem roku 1989, včetně měnícího se vztahu k ikoně Pražského jara Alexandru Dubčekovi. Projekt byl podpořen částkou 14,5 mil. korun.

Dana Zátopková
GEN míří ke svému konci. Uzavře ho portrét Zátopkové

Projekt Bohdana Slámy Krajina ve stínu čerpá ze skutečných událostí, které se staly v česko-rakouském pohraničí v průběhu a po konci 2. světové války. Hlavní hrdinku Marii přihlásí manžel z ekonomických důvodů během nacistické okupace k německé národnosti, přestože to odmítá. V jinak klidné vesnici dojde po válce k lynči, který končí vraždou desítky osob. Rada snímek podpořila celkem 11 mil. Kč.

Podporu získal i film Admin režiséra Olma Omerzua o odvrácené tváři současného virtuálně propojeného světa a jeho dopadu na konkrétní rodinu a její členy. Projekt získal podporu 11 milionů korun.

Poslední závod

Sportovní drama Poslední závod líčí skutečný příběh z roku 1913, kdy za dramatických událostí zahynuli dva průkopníci českého lyžování Bohumil Hanč a Václav Vrbata. Scénárista Tomáš Hodan ve svém režijním debutu ukazuje život v Krkonoších na počátku století, chudobu a tvrdou práci místních lidí a zejména napjatý vztah mezi místními Čechy a Němci, který se projevoval i ve sportu. Film Rada podpořila částkou 7 mil. korun.

Do kin míří Mimi a Líza
Svět nejen podle Mimi a Lízy. V předvánočním čase míří do kin dva nové animáky

Z dětských filmů poputují peníze filmu Petra Oukropce Mazel a tajemství lesa (7,5 milionů) – příběhu jedenáctiletého Martina, jenž na letním táboře zažije setkání s podivnými bytostmi. Dostalo se také na Snímkem Zpráva o záchraně mrtvého zakončuje režisér a scénárista Václav Kadrnka svojí trilogii o niterném vztahu otce a syna. Fond mu dá 5 milionů Kč.

Sedmi miliony podpoří fond psychologické drama Oběť, v němž režisér Michal Blaško líčí pokusy cizinců o včlenění do české společnosti, xenofobii i vyrovnání se s vlastním svědomím. Drama HRA z divadelního prostředí Alejandra F. Almendrase získalo podporu 1 milion korun.