"Road movie je podle mě to, proč jsem se stal filmařem a jsem tomu velmi oddaný," řekl Salles festivalovému tisku.  Filmové zpracování se pokouší z knihy na plátno převést energii a proud myšlenek poháněných drogovým opojením. Sala Paradise, Kerouacovo alter ego, ztvárnil britský herec Sam Riley, zatímco Američan Garrett Hedlund si zahrál Paradiseova přítele Deana Moriartyho, jenž je symbolem muže žijícího momentální přítomností.

Ztráta nevinnosti, konec amerického snu

"Je to o ztrátě nevinnosti, je to o hledání té poslední hranice, kterou nikdy nenajdou," řekla Salles novinářům v Cannes. "Je to také o zjištění, že toto je konec cesty a konec amerického snu," řekl filmař.  Ten do role Moriartyho mladé ženy obsadil Kristen Stewart známou z Twilight ságy. Další role patří Kirsten Dunst nebo Viggovi Mortensenovi.

Slavný Kerouacův román Na cestě se dočkal zfilmování. Road movie je nyní v hlavní soutěži na MFF v Cannes. Na snímku pózují hlavní představitelé pro novináře v jihofrancouzském letovisku.

Sex, drogy a jazz

Hnacími jednotkami příběhů v románu Na cestě jsou sex, drogy a jazz a touha hlavních postav po osvobození těla a mysli. Salles řekl, že vidí paralelu mezi Kerouacovým improvizátorským stylem psaní inspirovaném jazzem a bebopem a prací filmového režiséra.

Zdroj: Youtube

Jednotvárná spirála beatnického hýření

Většina recenzí na film však zatím byla negativní. "Působí to zdlouhavě a jednotvárně, jako bychom byli ponecháni na něčí party, aniž bychom někoho znali nebo nás ti lidé zajímali, a házeli do sebe whisky a barbituráty tak často, jak se všichni navzájem pomlouvají," napsal londýnský magazín Time. Britský The Telegraph film označil za "jednotvárnou spirálu beatnického hýření". Evening Standard napsal, že filmu chybí "šílený zápal Kerouacova divokého a mimořádného psaní".